Беркутівці, які повернулися після обміну до Києва, залишаються підсудними – Рябошапка

Дата: 11 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Ексберкутівці Олександр Маринченко та Сергій Тамтура, які після минулорічного обміну повернулися до Києва, досі залишаються підсудними.

Про це розповів генеральний прокурор Руслан Рябошапка в ефірі телеканалу ICTV.

За словами очільника Офісу генпрокурора, наступне засідання в справі щодо розстрілів на Майдані відбудеться 17 березня. 

“Справа зараз перебуває на стадії судового розгляду, і, відповідно, ті люди, які були обміняні і які повернулися, як були підсудними, так ними й залишаються. Тобто процесуальний статус у них не змінився. Якщо вони з’являться до суду, то не буде підстав для зміни їм запобіжних заходів, якщо не з’являться, то ми реагуватимемо інакше”, – сказав Рябошапка. 

Нагадаємо, що 8 лютого двоє з п’яти обміняних наприкінці минулого року беркутівців, яких підозрюють у розстрілах активістів Євромайдану, повернулися до Києва. Після повернення Олександр Маринченко та Сергій Тамтура написали відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. У ньому вони наголосили, що п’ять років, поки йшов розгляд справи, їх тримали за ґратами за злочини, яких вони нібито не скоювали. 

Як відомо, 29 грудня минулого року між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмінРосія повернула 81 громадянина, зокрема журналіста “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter