Суд закрив справу побитого під час Євромайдану силовиками черкаського журналіста Єфімова

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Суддя Соснівського суду Черкас Сергій Бащенко закрив за строками давності справу черкаського журналіста Ігоря Єфімова, якого в лютому 2014 року, під час Революції гідності, побили поблизу Черкас силовики. 

Про це повідомляє видання Watchers.

Увечері 20 лютого на Театральній площі в Черкасах відбулась акція протесту через розстріл протестувальників, які сталися того дня в Києві на Інститутській. Керівництво місцевої міліції у відповідь закликало черкащан “спільними силами з міліцією забезпечити громадський порядок в Черкаській області”, а тому протестувальники вирішили створити блокпости на в’їздах до міста.

На одному з блокпостів, який стояв біля дамби через Дніпро на дорозі державного значення, Єфімов робив фоторепортаж. Згодом з боку Черкас під’їхала колона з автомобілів та автобусів, у яких було понад сотню правоохоронців: 38 патрульних, 75 бійців батальйону “Грифон” та близько 10 беркутівців. Вони вийшли з автобусів і почали відтісняти активістів. Коли активні дії поліцейських та протестувальників закінчилися, а колона розвернулася в зворотному напрямку, Ігор Єфімов пішов тротуаром у бік міста. 

В один момент біля нього зупинився автобус із працівниками патрульно-постової служби. З автобусу вийшли кілька бійців у шоломах зі щитами та гумовими кийками. Вони близько шести разів ударили журналіста, який кричав їм, що працює в медіа, і заподіяли йому забої та струс мозку. 

Слідчі, які працювали над справою Єфімова, з’ясували, що безпосереднім керівником силовиків на місці був Петро Паливода. Прокуратура намагалася довести в суді, що він бачив, як його підлеглі б’ють журналіста, і не зупинив їх. Вище керівництво до відповідальності за цим епізодом не притягували, адже, за даними прокурорів, Паливода не розповів їм про побиття людини. Однак у суді свою провину ексміліціонер не визнавав та наголошував, що не був заступником командира батальйону, адже тоді лише стажувався на цій посаді й стажування не пройшов. 

У 2016 році Паливоду виправдали, оскільки, як довели його захисники, як стажер, він не відповідає як повноцінні керівники. Згодом це рішення підтвердили й в Апеляційному суді. Однак сам журналіст і його захист вирішили не зупинятися та в касаційній палаті Верховного Суду оскаржили рішення черкаських судів. У березні 2018 року виправдувальний вирок ексміліціонеру скасували, а справу передали назад до Черкас, щоб її розглянули ще раз. 

Підготовче засідання в справі провели в липні того ж року, але згодом у справі почалися зволікання. Спочатку до суду перестали з’являтися свідки, серед яких були й колишні працівники міліції, а вже в березні цього року сплив п’ятирічний термін розгляду справи в суді.

Як відомо, на шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter