The New York Times опублікувала есе на захист Джоан Роулінг після того, як газету звинуватили в трансфобії

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

16 лютого газета The New York Times опублікувала статтю під назвою “На захист Джоан Роулінг”. Видання зробило це після того, як співробітники й правозахисна організація GLAAD звинуватили їх в упередженому висвітленні теми трансгендерних людей.

Про це пише “Wonderzine Україна” з посиланням на “Them”.

Фото: HouseHogwarts

Так, у середу в New York Times доставили два окремі листи. Один – від працівників видання, у якому критикували відсутність редакційних стандартів щодо висвітлення теми трансгендерності. Інший від правозахисної організації GLAAD, які вимагали припинити публікацію дискримінаційних статей, провести зустріч із трансспільнотою, а також найняти на роботу трансгендерних авторів і редакторів. 

Того ж дня директор із зовнішніх комунікацій The New York Times Чарлі Стадтландер відповів на лист GLAAD, відкинувши усі звинувачення й зауваживши, що “адвокаційна місія GLAAD і журналістська місія The Times відрізняються”.

Примітно, що він не відповів на лист, підписаний сотнями співробітників їхньої газети, який був відправлений та опублікований того ж дня і в якому містилося кілька журналістських критичних зауважень щодо репортажів NYT.

На додачу до відповіді на перший лист, в четвер вранці газета опублікувала есе під назвою “На захист Дж. К. Роулінг”, що критики назвали “ляпасом”.

Авторка есе, Памела Пол, згадала кілька тез Роулінг: присутність трансжінок у жіночому просторі є загрозою для “біологічних жінок”; критика тих, хто зображує трансжінок як агресорів, є антифеміністичним актом; Роулінг і їй подібні є справжніми жертвами у випадках, коли люди виступають проти їхньої позиції. Пол наполягає на тому, що “жодне з цих тверджень не може бути трансфобним”

Нагадаємо, що влітку 2020-го письменницю звинуватили у трансфобії через серію твітів, в яких вона коментувала статтю порталу Devex “Створення рівноправного світу після коронавірусу для тих, хто має менструацію”. У матеріалі йшлось про гендерні аспекти пандемії коронавірусу та небезпеки, з якими стикаються жінки на карантині.

“Ті, хто має менструацію. Здається, є якесь інше слово для цього. Допоможіть згадати”, – йшлось у дописі Роулінг, який вона також супроводила кількома спотвореними варіантами слова “жінка”.

Реагуючи на звинувачення, Роулінг переконувала, що не є трансфобкою, однак невдовзі її позбавили правозахисної премії, а деякі з колег, зокрема актори фільму за серією її книг “Гаррі Поттер”, виступили з осудом позиції авторки. 

Згодом, у 2021 році, Роулінг знов звинуватили у трансфобії через публікацію у твіттері, в якій вона прокоментувала новину про те, що поліцейські у Шотландії реєструватимуть стать ґвалтівників згідно з їхнім гендерним самовизначенням. 

Твіт Роулінг супроводила цитатою з роману “1984” Джорджа Оруелла.

“Війна – це мир. Свобода – рабство. Невігластво – сила. Людина з пенісом, яка вас зґвалтувала, – жінка”, – написала вона. 

Публікація обурила користувачів мережі, які розповіли про це Роулінг у коментарях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter