Майже половина українців вважає, що телеграм-канали містять тільки перевірену інформацію — опитування

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні 45,2% користувачів вважають, що телеграм-канали містять тільки перевірену інформацію, а більшість респондентів не перевіряють інформацію, яку отримують.

Такі результати показало опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) на замовлення Українського інституту медіа та комунікації (УІМК).

Джерело: klick.net

Не погодилися з цим твердженням 28% респондентів. Ще 21,3% опитаних вважають, що телеграм-канали завжди публікують неперевірену інформацію; 50,1% респондентів не погодилися з цим твердженням.

52,2% респондентів вважають, що телеграм-канали інколи публікують неперевірену інформацію, 20,3% — не погоджуються з цим.

З тезою про те, що телеграм-канали часто публікують фейки не погодилися 37% опитаних, погодилися — 34,5%.

Джерело: jta.com.ua

У фокус-групах лише невелика частина респондентів зазначила, що не готова витрачати час на перевірку та читання неправдивих новин, які маніпулюють думкою населення, тому від каналів, що публікують подібний контент, одразу відписуються.

Інші учасники лояльніші до них, йдеться в дослідженні: вони зважають на те, наскільки часто помиляються ті чи інші телеграм-канали. Якщо опубліковане вибачення та інформація виправлена, вони продовжують читати такі телеграм-канали, а відписуються лише у випадку систематичних помилок. При цьому деякі респонденти вважають, що неправдива інформація не є фейком, що розміщується у мережі спеціально, уточнили дослідники.

Водночас у КМІС зазначили, що учасників фокус-груп влаштовує неправдива інформація в офіційних телеграм-каналах, яку висвітлюють “з метою підвищення бойового духу населення під час війни чи надання психологічної підтримки”.

Більшість українців зазначили, що не перевіряють інформацію, яку публікують в телеграмі. За їхніми словами, “найкращою перевіркою є час”.

Респонденти, які воліють перевіряти інформацію, використовують для цього сайти відомих видань і платформи телеканалів, офіційні сторінки представників влади чи профільних експертів. 

Більшість учасників фокус-груп зазначили, що не знають власників телеграм-каналів, на які підписані. Виняток — персоналізовані канали, ті, що належать державним структурам, владі чи редакціям відомих медіа. При цьому превалює думка, що знати власника не обов’язково, щоб отримувати новини з телеграм-каналу.

Лише окремі респонденти вважають важливим знати, хто є власником каналу, адже це, на їхню думку, може впливати на формат подання новин і на тематику маніпуляцій.

Невелика кількість учасників вважають, що якщо власник каналу чи автор контенту відомий, то саме він несе відповідальність за подану інформацію.

Результати дослідження продемонстрували, що 95,5% українських користувачів телеграму цікавляться насамперед новинами про війну, 90% — про запуски ракет і дронів. Інформація про політичні події в Україні та на міжнародній арені цікавить 81% респондентів.

Важлива побутова інформація цікава 80,2% опитаних, зокрема про відключення електроенергії. Для такої ж кількості важливі новини про загиблих та поранених. Інформація про полонених цікавить 76,6% опитаних.

Новинами про ситуацію в Росії цікавиться 36,4% респондентів.

Інформація розважального характеру цікава лише 24,3% українців.

Джерело: jta.com.ua

Опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології з 21 листопада до 29 грудня 2022 року включно методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. Опитано 2005 респондентів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що українці серед найважливіших для них телеграм-каналів, де вони беруть інформацію та шукають новини, назвали “Труха Україна”, Zelenskiy Official та місцеві ресурси (без конкретної назви). 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter