Священник, який братався з бойовиками на Луганщині та збирав для них дані про ЗСУ, проведе 12 років у в’язниці

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Суд визнав чоловіка, який був настоятелем храму УПЦ МП в Лисичанську, винним у наданні збройним формуванням країни-агресора сприяння у веденні бойових дій проти ЗСУ, вчиненому за попередньою груповою змовою. За ґратами він має провести 12 років.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Клірика викрили наприкінці квітня, а співпрацювати з росіянами він почав ще 2014 року, коли, як кажуть слідчі есбівці, з’їздив до Росії та познайомився з тамтешнім спецслужбовцем. 

Відтоді чоловік підтримував зв’язок з одним з бойовиків-еленерівців, а після початку повномасштабного вторгнення почав передавати йому дані. Насамперед бойовика цікавила інформація щодо кількості українських військових та техніки в них у Сєвєродонецьку та районі.  

“Також він “повідомляв” агресору про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити спротив окупаційним угрупованням”, – розповіли про викритого в СБУ. 

У чоловіка знайшли листування з російськими бойовиками.

Під час слідства та до набрання вироком суду законної сили він перебуватиме під вартою. 

Засуджений клірик не єдиний священнослужитель Московського патріархату з Луганщини, якого викрили на допомозі росіянам. Так, есбівці знайшли нещодавно священника, який на окупованій території області пішов на співпрацю та здав місця перебування членів руху опору, зокрема атовців, еленерівцям.

Слідчі кажуть, що за його наведенням викрали двох людей. 

Сам чоловік нині переховується від слідства, яке ведуть за статтею щодо державної зради. 

Нагадаємо, що з кінця листопада в Україні відбулася низка обшуків у храмах та монастирях Московського патріархату, а президент Володимир Зеленський увів у дію указ РНБО щодо діяльності пов’язаних з Росією релігійних організацій в Україні, зокрема санкції. 

У Києві есбівці спільно з поліцейськими та нацгвардійцями прийшли до Києво-Печерської лаври, де знайшли підозрілих осіб, проросійську літературу та десятки тисяч рублів. Нині лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі ПЦУ.

Обшуки проводили й у Свято-Миколаївському соборі Чернівців, де виявили докази співпраці тамтешньої єпархії з окупантами й документи, що підтверджують наявність російського громадянства в керівництва. Також під час перевірки там знайшли секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП архімандрита Микиту із 17-річним юнаком-хористом у ліжку. 

Завітали правоохоронці й на територію Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті. Тут знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів, серед яких були ксенофобські книжки з образливими вигадками про інші національності та релігії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter