У ВР зареєстрували законопроєкт, який забороняє військовим критикувати дії керівництва

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, у якому пропонується заборонити українським військовим критикувати дії свого керівництва: правозахисники вбачають у цьому порушення права на свободу слова та думки.

Картку документа оприлюднено на сайті українського парламенту.

Джерело: фейсбук-сторінка Міноборони України

Законопроєкт має повну назву “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку реалізації військовослужбовцями Збройних Сил України та іншими особами права на свободу думки і слова, а також на вільне вираження своїх поглядів і переконань”.

У ньому пропонується заборонити військовослужбовцям, військовозобов’язаним та резервістам, які призвані на навчальні / перевірочні та спеціальні збори, “права оприлюднювати та/або поширювати в ЗМІ (друкованих та аудіовізуальних), електронних комунікаційних мережах загального користування інформацію, відомості та дані, які пов’язані з виконанням обов’язків військової служби або отримані внаслідок такої діяльності. Зокрема, висловлювання, погляди та думки стосовно діяльності вищого військово-політичного керівництва держави та інших командирів (начальників), якщо це не передбачено їхніми службовими (функціональними) обов’язками”.

У пояснювальній записці до документа необхідність внесення таких поправок пояснюється “захистом інтересів національної безпеки, територіальної цілісності або громадської безпеки”.

У коментарі для ZMINA член експертної ради Центру громадянських свобод Володимир Яворський зазначив, що законопроєкт №7271 встановлює додаткові обмеження щодо свободи слова для військовослужбовців. 

На його думку, обмеження, що стосуються заборони поширення інформації про військову службу, зокрема про місце розташування та переміщення військової техніки й підрозділів ЗСУ та іншої військової інформації, загалом зрозумілі. Проте вже існує загальна заборона таких дій, передбачена Кримінальним кодексом. Так, встановлено відповідальність за розголошення державної таємниці (ст. 328 ККУ) та службової інформації (ст. 330 ККУ), а також існує спеціалізована ст. 114-2 ККУ, яка забороняє всім, не тільки військовослужбовцям, поширювати інформацію щодо спрямування й переміщення Збройних сил України, уточнив він.

“Виходить, що фактично новою забороною в проєкті закону є тільки одна: “висловлювання, погляди та думки стосовно діяльності вищого військово-політичного керівництва Держави”. Причому ця заборона не має жодних винятків. Парадоксально, але навіть позитивний відгук про керівництво держави теж забороняється. Така заборона фактично взагалі позбавляє військових висловлювати будь-які думки про керівництво держави”, – сказав експерт.

На переконання Яворського, вказаний проєкт закону порушує міжнародні стандарти свободи слова в демократичному суспільстві з огляду на таке.

  1. Документ встановлює обмеження свободи слова, що діє не тільки у воєнний час, але й у мирний період. Тому його потрібно розглядати з огляду на всі наявні стандарти захисту свободи слова.
  2. Законопроєкт встановлює заборону на висловлювання оцінних суджень, а не конкретних фактів, що прямо суперечить вимогам статті 10 Європейської Конвенції із захисту прав людини та практики Європейського суду з прав людини. Суд неодноразово зазначав, що потрібно розрізняти поширення фактів та оцінних суджень, оскільки можна встановлювати відповідальність за поширення неправдивої інформації. Водночас оцінні судження не можуть бути доведені чи спростовані. Отже, абсолютна й безумовна заборона на висловлення оцінних суджень є безумовним порушенням свободи слова. 
  3. Крім того, така безумовна заборона не може бути виправдана навіть у воєнний час. 
  4. Проєкт не враховує міжнародних стандартів зі свободи слова, за якими особа має звільнятися від відповідальності за поширення суджень і інформації, якщо суспільний інтерес переважатиме необхідність поширення такої інформації. Йдеться, наприклад, про розголошення інформації щодо скоєних злочинів чи наявних зловживань тощо. 

Нагадаємо, що автором документа є представник президента України в Конституційному Суді України Федір Веніславський. Раніше він виступав ініціатором законопроєкту, який передбачав кримінальну відповідальність за неповернення військовозобов’язаних чоловіків з-за кордону під час війни.

Документ спричинив різку критику з боку правозахисної спільноти та інших нардепів і був знятий з порядку денного Верховної Ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter