Світові лідери зобов’язались припинити вирубування лісів до 2030 року

Дата: 02 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На кліматичному саміті, що проходить у Глазго, 105 світових лідерів пообіцяли припинити вирубування лісів до 2030 року.

Про це йдеться у декларації, опублікованій на сайті кліматичного саміту COP26.

Вирубаний ліс у Старобільському лісгоспі. Фото: СБУ

У декларації лідерів кліматичного саміту наголошують, що світ посилить спільні зусилля, щоб зберегти ліси та інші наземні екосистеми та прискорити їхнє відновлення. 

Підписанти визнали, що підтримка корінних народів і місцевих громад, існування яких залежить від лісів, відіграють ключову роль в управлінні ними. У більш ніж 70 країнах світу до корінних народів належать 370 мільйонів людей, а багатьом з них загрожує зникнення, зокрема через знищення місць їхнього проживання.

На досягнення мети, як зазначають журналісти BBC, мають виділити 19,2 мільярда доларів державних та приватних коштів. Серед підписантів угоди є Бразилія, Канада, Демократична Республіка Конго, Росія та інші країни. На їхніх територіях знаходиться більшість світових лісів, що займає понад 13 мільйонів квадратних кілометрів. Україна також підписала документ. 

Минулого року в ООН побачили небезпеку, у якій опинився Карпатський регіон через вирубування лісів. Біорізноманіття пралісів Карпат у Чехії, Угорщині, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччині та Україні зникає із загрозливою швидкістю, говорять фахівці. 

Фото: openforest.org.ua

До прикладу, бюджету Румунії вирубування лісів за останні 20 років обійшлось у більш ніж 5 мільярдів євро, а Україна відчула наслідки, стикаючись із повенями. 

2019 року президент Володимир Зеленський підписав закон, яким відновив мораторій на суцільний вируб лісу в Карпатах, який діяв до 2011 року. Після першого читання законопроєкт відповідав задекларованій меті, однак до другого в нього внесли декілька поправок, які тільки спростили процедуру вирубування деревини, переконують екологічні активісти. 

Інтерактивна мапа, на якій позначені місця найактивнішого вирубу лісів в українських Карпатах, демонструє, що за чотири роки в регіоні вирубали територію, еквівалентну розміру більш ніж тисячі футбольних полів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter