У Карпатах заборонили вирубування лісів: екологи кажуть, що підписаний закон погіршить ситуацію

Дата: 20 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Екологічні активісти стверджують: закон про заборону суцільного вирубування лісів у Карпатах, який підписав президент Володимир Зеленський, насправді спрощує вируб деревини та не вирішить проблем регіону. 

Про це йдеться в заяві організації “Екологія. Право. Людина”.

Документ, який, за словами його авторів, має охороняти ялицево-букові ліси на гірських схилах Карпатського регіону від суцільного вирубування з підприємницькими й оздоровчими цілями, Зеленський підписав 19 листопада. Документ відновив мораторій на суцільний вируб лісу в Карпатах, який діяв до 2011 року.

Активісти стверджують, що після першого читання законопроєкт відповідав задекларованій меті, однак до другого читання в нього внесли декілька поправок, які тільки спростили процедуру вирубування деревини. 

“Законопроєкт з гарною назвою фактично знімає мораторій на проведення рубок у високогірних лісах, що розташовані вище 1100 метрів над рівнем моря, у берегозахисних ділянках лісу тощо. Не вводить заборони на проведення суцільних санітарних рубок, дозволяє проведення поступових рубок головного користування, які за фактом не сильно відрізняються від суцільних, а також дозволяє використання будь-яких видів техніки для проведення лісозаготівлі“, – стверджують екологи.

Як відомо, вирубування лісу в Карпатах – серйозна екологічна проблема для України. Нещодавно створена інтерактивна мапа, на якій позначено місця найактивнішого вирубу лісів у Карпатах, показала, що за чотири роки в регіоні вирубали територію, еквівалентну розміру більш ніж тисячі футбольних полів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter