Світова система безпеки має не допустити повторення російської агресії у майбутньому – експертка Кримської платформи

Дата: 27 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Світова система безпеки має не допустити російської агресії у майбутньому.

На цьому наголосила заступниця голови Центру оборонних стратегій та членкиня Експертної мережі Кримської платформи Аліна Фролова  під час панельної дискусії першого парламентського саміту міжнародної Кримської платформи, передає кореспондент видання ZMINA

Під час свого виступу вона сказала, що міжнародна спільнота наразі ставить багато питань щодо Криму.

“Ми всі маємо говорити правду щодо визначень, коли ми говоримо про окупацію півострова, про велику кількість колаборантів та багато інших проблем. От тут було сказано про автономію Криму. Але ми цього не робили. Це був шантаж Росії, коли вони не хотіли підписати угоду про кордони між Україною. Саме тому окупація Криму стала можливою”, – пояснила вона.

Вона також вказала, що будь-який дипломатичний договір з Росією, на які підштовхують Україну деякі політики у світі, нестиме для українців фізичну смерть, тож українці, за її словами, мають захищати себе та свою свободу на полі бою.

“Офіційна мета для Росії у цій війні – знищення українців, тому у нас немає іншого варіанту, як захищати себе та свою свободу на полі бою. Будь-який договір з Росією нестиме для українців фізичну смерть”, – сказала вона.

Водночас експертка Кримської платформи зазначила, що Україна та світ протягом восьми років намагалися встановити діалог із Росією, однак це призвело до ескалації конфлікту.

“Я не бачу дипломатичного розв’язання цього питання, особливо у короткій перспективі. Це не наш вибір. Ми шукали протягом восьми років дипломатичні механізми. Однак це виявилося грою, правила якої нав’язувала Росія, що призвело до більшої ескалації конфлікту”, – підкреслила експертка.

Також Фролова вказала на те, що тимчасова окупація Криму та російська агресія в інших регіонах України викрили кризу європейських цінностей, закладених після Другої світової війни. Зокрема, коли найменша політична спільнота мала право бути почутою на світовій арені.

“Певним чином світ почав забувати про цінності, що унаочнилося після окупації Криму. Усі наші партнери казали, “нумо обговорювати ситуацію Донбасу, але Крим – то трохи інше”. Насправді тут немає нічого іншого. Крим – це територія України, і ми мали гарантії, які було порушено”, – зазначила вона.

Аліна Фролова наголосила, що реінтеграцією звільненого Криму має займатися Україна та її народ, оскільки він знає, якою вона має бути.

Вона також спрогнозувала, окрім НАТО, світ побачить низку нових військових альянсів у Європі.

“Оскільки коли ви забуваєте про свою оборону, як це сталося із багатьма країнами і вони починають бути залежними від загальних політичних поглядів чи політичних позицій, то такі країни дуже ризикують”, – застерегла вона.

Нагадаємо, 25 жовтня відбулася пленарна сесія першого парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, яку організували Верховна Рада та Хорватський сабор у місті Загреб, Хорватія.

У саміті взяли участь делегації з понад 50 країн і міжнародних інституцій: представники парламентських асамблей, міжнародних організацій, Європейського парламенту, США, Хорватії, Великої Британії, Латвії, Естонії, Литви, Чехії, Польщі, Німеччини, Туреччини, Швеції, Канади та Японії, Південної Америки, Африки та Азії.

За результатами проведення першого парламентського саміту учасники ухвалили Спільну декларацію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter