Свідоцтва про народження та смерть, видані в Криму, лишаться недійсними

Дата: 08 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Справи про встановлення факту народження або смерті суди не зможуть розглядати протягом 24 годин через завантаженість.

Як написала Ольга Скрипник, правозахисниця, голова Центру громадянської просвіти “Альменда”, законопроект 3171 (про встановлення факту народження або смерті для громадян, які проживають на окупованій території), прийнятий 5 листопада в першому читанні, містить низку ризиків і протиріч.

Зокрема, законопроект передбачає, що заяву про встановлення факту народження або смерті може бути подано до будь-якого суду за межами окупованої території України. Але це суперечить закону “про тимчасово окуповану територію”, де сказано, що цивільні справи, підзвітні судам в Криму, розглядаються судами Києва, визначеними Апеляційним судом Києва. Через це людину, яка звернулася до суду в Херсоні, можуть перенаправити до Києва.

Законопроект передбачає, що справи про встановлення факту народження або смерті повинні розглядатися протягом 24 годин. Але через завантаженість судів не можна розглянути справу за такий термін, вивчити всі докази та ухвалити компетентне рішення.

У законопроекті не йдеться про те, що документи, видані на території Криму, можна буде використовувати – вони, як і раніше, будуть недійсні.

Для прийняття рішення суд може вимагати документи, що підтверджують факт народження і смерті. Але оскільки документи будуть недійсні, будуть потрібні інші докази – наприклад, свідчення батьків у суді.

Законопроект буде доопрацьовуватися до другого читання парламентським комітетом з питань правової політики і правосуддя. Однак Ольга Скрипник відзначає, що деякі суперечності законопроекту вкрай складно усунути – для цього потрібні зміни до закону “про тимчасово окуповану територію”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter