Супутники зафіксували збільшення масових поховань довкола Маріуполя

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Супутники зафіксували збільшення в розмірах місць масових поховань довкола Маріуполя, зокрема у селищі Старий Крим та селі Виноградне Донецької області.

Про це пишуть “Схеми” з посиланням на супутникові знімки Planet Labs. 

Так, супутник зафіксував, що в травні масові поховання маріупольців у селищі Старий Крим і селі Виноградне збільшилися в розмірах.

Якщо порівняти супутникові знімки цвинтаря в Старому Криму від 24 квітня і 8 травня, то загальна довжина траншеї збільшилась із 200 метрів у квітні до 340 метрів у травні.

Крім того, у Старому Криму збільшилась і кількість траншей. На знимку від 8 травня також можна помітити техніку, ймовірно, екскаватор. 

На кладовищі у Виноградному на фото від 6 травня суттєво збільшилась кількість траншей, якщо порівнювати з 21 квітня. Неподалік від кладовища супутник також зафіксував військову техніку РФ. Військові експерти, до яких звернулись журналісти “Схем”, розпізнали машини артилерії.

Також 9 травня у телеграм-каналі Маріупольської міськради з’явилось відео з кладовища у Виноградному з повідомленням про те, що “окупанти продовжують звозити тіла вбитих російською армією містян”.

“Зараз російські окупанти намагаються зробити все для того, щоб сховати свої воєнні злочини. Вони ховають тіла у братських могилах та використовують мобільні крематорії. Тобто ми розуміємо, що їм потрібно приховати понад 20 тисяч вбитих маріупольців. Але ми продовжуємо фіксувати ці масові поховання для того, щоб не дозволити приховати ці злочини проти маріупольців“, – прокоментував “Схемам” мер міста Вадим Бойченко.

За його словами, російські військові продовжують залучати для поховання місцевих жителів, які “вимушені погоджуватись працювати за їжу, воду та медикаменти, яких в Маріуполі наразі не вистачає”.

Бойченко також розповів, що багато тіл загиблих маріупольців російські окупанти прибрали з вулиць міста перед 9 травня:

“Треба розуміти, що 9 травня рашисти та їхні посібники провели шабаш на крові та кістках. Вони прибрали декілька вулиць і намагалися зробити шоу. Але усі розуміють, що насправді відбувається у Маріуполі зараз. Це справжнє пекло”. 

Нагадаємо, що 25 квітня супутник зафіксував уже третє місце масового поховання поблизу Маріуполя. Викопані траншеї з’явилися на території кладовища окупованого російськими військами селища Старий Крим, що за 5 км від міста. Довжина траншей сягає більш ніж 200 метрів. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter