Журналісти “Схем” пишуть, що супутник зафіксував уже третє масове поховання біля Маріуполя

Дата: 25 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Супутник зафіксував уже третє місце масового поховання поблизу Маріуполя. Викопані траншеї з’явилися на території кладовища окупованого російськими військами селища Старий Крим, що за 5 км від міста. Довжина траншей сягає більш ніж 200 метрів.

Про це повідомили журналісти програми “Схеми: корупція в деталях”.

У дописі “Схем” ідеться, що перші викопані траншеї на території Старокримського кладовища з’явилися 24 березня, після того як селище окупували російські військові. На супутниковому знімку Planet видно, що вони мають 60–70 метрів завдовжки.

“На супутниковому знімку від 7 квітня, за два тижні, помітні зміни: місце поховання збільшилося. Частину з траншей закопано. На супутниковому знімку за 24 квітня зафіксовано нові траншеї. Протяжність місця масового поховання збільшилася до понад 200 метрів”, – зазначають журналісти. 

У коментарі “Схемам” міський голова Маріуполя Вадим Бойченко розповів, що владі відомо про те, що російські військові вивозять тіла загиблих жителів міста на територію Старокримського кладовища, де ховають їх у місцях масового поховання.

“Нам відомо про ці братські могили, бо ці фашисти – і в мене немає інших слів – залучають для поховання місцеве населення, за їжу. Вони нам і повідомили, що треба “трудогодини” напрацювати, щоб тобі дали їжу, воду… Зараз у Маріуполі недостатньо гуманітарки, яку вони завозять, тому люди вимушені це робити”, – сказав мер. 

Селище Старий Крим перебуває під окупацією військ Росії з 10 березня. 

Нагадаємо, що в селищі Мангуш, за 20 км від Маріуполя, російські військові могли поховати від 3 до 9 тисяч маріупольців. На це вказує зіставлення супутникового фото з Мангуша із супутниковими фото поховання в Бучі Київської області. В останньому виявили тіла 70 людей. 

Ще одну братську могилу поблизу Маріуполя супутник зафіксував поруч із кладовищем окупованого села Виноградне, яке розташоване за 56 кілометрів від міста.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter