Судова система Росії виселила близько 600 українців з Криму – МЗС (доповнено)

Дата: 21 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Суди Росії винесли постанови про виселення з території окупованого Криму майже тисячі осіб. Із них близько 600 є громадянами України.

Про це сказала послиня з особливих доручень політичного директорату МЗС України Лариса Герасько під час конференції “Проблемні питання водопостачання та використання водних ресурсів на території Криму в умовах російської окупації”, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Російські суди винесли постанови про виселення з території Криму майже тисячі осіб, з них близько 600 – громадяни України. Також відбувається порушення міжнародного гуманітарного права таке, як переселення російською владою власного населення на територію АРК. За інформацією міжнародних організацій, понад 140 тисяч росіян змінили місце реєстрації на Крим”, – сказала вона.

Утім, Регіональний центр з прав людини (РЦПЛ) заявив, що дані Міністерства закордонних справ не відповідають дійсності і посилається на свій оприлюднений звіт

“Ще у грудні 2017 року Регіональний центр прав людини спільно із Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Прокуратурою Автономної Республіки Крим направило до Міжнародного кримінального суду інформацію щодо більш ніж 1 500 жертв видворень з території окупованого півострова. Станом на травень 2020 року загальна кількість задокументованих фактів сягнула вже 3 262 особи, більшість з яких – громадяни України”, – сказав юрист центру Роман Мартиновський.

Загалом за оцінками експертів РЦПЛ загальна кількість осіб, видворених з території Криму за часи окупації, сягає більше 4700 осіб.

Лариса Герасько, що, згідно з гаазькими конвенціями, Росія, як держава-окупант, не має права нав’язувати своє громадянство, але при цьому РФ автоматично розповсюдила своє громадянство на всіх громадян України в Криму і осіб без громадянства. Це рішення мало абсолютно негативні наслідки для прав на проживання та свободу пересування.

Лариса Герасько зазначила, що в Криму порушують право на правосуддя, оскільки Росія, як окупаційна держава, не виконала жодної статті гаагських конвенцій і не зберегла законодавство України на території Криму.

У МЗС наголосили, що Росія порушує в окупованому Криму основоположне право на життя, свободу і безпеку, уможливлюючи насильницьке зникнення людей. Як відомо, за час окупації в Криму зникли 45 людей, серед них проукраїнські і кримськотатарські активісти, журналісти.

Також Росія порушує права заарештованих – їм відмовляють в медичній допомозі, протиправно переводять з Криму в колонії на території Росії, утримують в нелюдських умовах, не допускають українських дипломатів до власних громадян.

Крім того, Росія порушує свободу думки, совісті, переконань, релігії (в Криму заборонені українська греко-католицька церква, “Свідки Єгови”, переслідуються прихильники мусульманських груп), переслідує людей за висловлення незгоди з російським керівництвом, за критику окупації Криму навіть в соцмережах, порушує права журналістів, свободи на мирні зібрання та асоціації, право на збереження самобутності культури і традицій і майнові права жителів.

Герасько зауважила, що Україна прикладає надзвичайно багато зусиль для припинення з боку РФ порушень прав людини, використовуючи при цьому майданчики міжнародних організацій і Міжнародного суду ООН.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter