Суд заслухав позицію активіста Тараса Грицюка в справі про захист ділової репутації за позовом компанії “Квіти України”

Дата: 10 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Сьогодні Подільський районний суд міста Києва заслухав позицію відповідача громадського активіста Тараса Грицюка в справі “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України”. На наступному засіданні компанія 1+1 матиме змогу навести аргументи  щодо свого захисту в цій справі. 

Про це повідомила адвокатка громадського активіста Тараса Грицюка Лідія Климків у коментарі виданню ZMINA.

Фото: Людмила Тягнирядно

“Сьогодні нарешті суд дав слово Тарасу. Захист будувався на тому, що Департамент охорони культурної спадщини не давав дозволу на роботи, що “Квіти” потрапляють у межі охорони прилеглих пам’яток, та на рішенні Верховного Суду про чинні зони історичного ареалу. Сторона забудовника намагалася доєднати до справи рішення ОАСК про скасування статусу пам’ятки “Квітів”, але суддя відкинула це рішення як недотичне”, – каже адвокатка Лідія Климків.

За її словами, на сьогоднішньому судовому засіданні захист заявив свої позиції, докази й подав клопотання та пояснення.

Крім того, адвокатка додала, що Верховний Суд 31 січня цього року змінив практику щодо історичних ареалів у місті Києві.

“Це важлива обставина для справи Грицюка. Тарас сказав, що забудовник не має дозволів на реконструкцію. А річ у тому, що там була суперечлива практика щодо історичного ареалу, і до цього рішення Верховного Суду, дійсно, казали, що не потрібно затверджувати проєкт, бо історичний ареал не затверджений КМДА. Але Верховний Суд у своєму рішенні сказав, що все ж таки треба враховувати історичний ареал і погоджувати всі роботи, які відбуваються в його межах”, – каже Лідія Климків.

Раніше Подільський районний суд Києва не зміг розглянути справу “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України” проти громадського активіста Тараса Грицюка та компанії “1+1 інтернет” через відімкнення світла в приміщенні суду. Така ж ситуація сталась і 1 грудня 2022 року, коли суд мав розглянути цю справу: у приміщенні вимкнули світло. Розгляд справи перенесли на 10 квітня 2023 року.

15 вересня 2021 року ПАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка Тараса, активіста ініціативи.

Тарас Грицюк – історик, співзасновник ГО “Інша Освіта”, тренер, фасилітатор, член тренерського пулу “Інша Освіта”, співзасновник освітнього простору “Хата-Майстерня”, співзасновник Urban Space 500 та член ініціативної групи “Зберегти Квіти України”.

Будівля “Квітів України” розташована в центрі Києва, на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. Влітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. Проти цього виступили громадські активісти.

У липні поточного року Шевченківський районний суд міста Києва заборонив власнику демонтаж будівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter