Подільський суд вдруге переніс розгляд справи за позовом проти активіста ініціативи “Зберегти Квіти України” через відсутність світла

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Подільський районний суд Києва 2 лютого не зміг розглянути справу “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України” проти громадського активіста Тараса Грицюка та компанії “1+1 інтернет” через відключення світла у приміщенні суду. Така ж ситуація сталась і 1 грудня 2022 року, коли суд мав розглянути дану справу: у приміщенні вимкнули світло. Розгляд справи перенесли на 10 квітня 2023 року.

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA. 

Фото: Людмила Тягнирядно

Сьогодні, 2 лютого, мало відбутись друге засідання по суті у справі “про захист честі, гідності та ділової репутації” за позовом ПрАТ “Квіти України” проти громадського активіста Тараса Грицюка та сайту “1+1”. Позивач називає недостовірним оприлюднений в медіа коментар активіста про відсутність у компанії дозволу на проведення демонтажу будівлі і вимагає спростування цієї інформації.

Розгляд справи мав відбутися сьогодні об 11-й годині, проте через відсутність світла у приміщенні суду засідання перенесли на 11-ту годину 10 квітня. 

“Суд проти мене вчергове перенесли. Вчергове маю величезну підтримку від друзів “Квітів”. Завдяки цим десяткам повідомлень зі словами підтримки і побажання вистояти і людям, які регулярно приходять на суд, ми й тримаємось. Бо мотивація відстояти справедливість, право на місто, право мати свою демократичну країну це те, що об’єднує сьогодні”, – говорить Тарас Грицюк. 
 
Громадський активіст додав, що вони з друзями прийшли на суд із зарядженою поверстанцією, проте суддя відмовилась її використовувати. У приміщенні суду резервного джерела живлення немає.
 
“Вважаю, що важливо було б, щоб суди були забезпечені генераторами, і щоб не затягувався розгляд справи. Нагадаю, що справа проти мене тягнеться ще з 2021 року”, – додає активіст.

Нагадаємо, 20 грудня 2021 відбулося підготовче засідання в цій справі. Під час нього представники ПрАТ “Квіти України” долучили результати лінгвістичної експертизи, де розглядалося питання, був коментар Тараса Грицюка фактологічним твердженням чи оцінним судженням.

Адвокатка активіста Лідія Климків натомість клопотала про долучення документів, якими, на переконання Грицюка, можна підтвердити його слова.

Протягом засідання під Подільським судом понад десяток людей зібрались на акцію з підтримки активіста Тараса Грицюка.

15 вересня 2021 року ПАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка Тараса, активіста ініціативи.

Тарас Грицюк – історик, співзасновник ГО “Інша Освіта”, тренер, фасилітатор, член тренерського пулу “Інша Освіта”, співзасновник освітнього простору “Хата-Майстерня”, співзасновник “Urban Space 500”. Член ініціативної групи “Зберегти Квіти України”.

Будівля “Квітів України” розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. Влітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. Проти цього виступили громадські активісти.

У липні поточного року Шевченківський районний суд міста Києва заборонив власнику демонтаж будівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter