Суд визнав винним ексберкутівця Марчука у перевищенні влади і дав йому 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

12 липня Шевченківський райсуд Києва визнав винним у перевищенні влади та службових повноважень, умисному перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста та незаконному перешкоджанні мирним зібранням, виконанні явно злочинного наказу ексберкутівця Руслана Марчука. Його засудили до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки, тобто умовно.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група у своєму телеграм-каналі.

Руслан Марчук у суді (зліва). Фото: Адвокатська дорадча група

Також суд позбавив Марчука права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на 2 роки.

Головуючий суддя Андрій Трубніков визнав Марчука винним у порушенні: 

  • ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищенні влади та службових повноважень пов’язаних з застосуванням насильства)
  • ч. 4 ст. 41, ст. 340 ККУ (незаконне перешкоджання мирним зібранням та виконання явно злочинного наказу)
  • ч. 1 ст. 171 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів)

У звʼязку з закінченням строків давності для притягнення до кримінальної відповідальності Марчук звільняється від покарання за двома останніми статтями.

“Таким чином, суд призначив Марчуку покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном на 2 роки (з позбавленням права обіймати посади терміном на 2 роки) – за перевищення влади та службових повноважень пов’язаних з застосуванням насильства”, – йдеться у повідомленні.

Також суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих Любомири Кеплер та Марії Лебедєвої та призначив стягнути з обвинуваченого по 30 та 50 тисяч гривень моральної шкоди відповідно. 

Вирок набирає законної сили після розгляду скарг апеляційною інстанцією чи після закінчення строків оскарження, якщо жодна сторона не подасть апеляцію.

Нагадаємо, 11 грудня 2018 пішов з життя потерпілий у цій справі Дмитро Фортунатов. Фотограф Євромайдану, завдяки фото якого впізнали Марчука. Його встигли допитати, і його свідчення є ключовими у справі.

Раніше Подільський райсуд Києва завершив підготовче засідання та призначив до розгляду справу ексберкутівця Руслана Цикалюка, якого обвинувачують у справі про розгін протестувальників на майдані Незалежності 30 листопада 2013 року.

Крім того, у Голосіївському суді ухвалили обвинувальний вирок щодо ексзаступника начальника управління оперативних розробок міжрегіонального характеру МВС України Сергія Яковенка. Колишній правоохоронець отримав заочно 10 років ув’язнення. Він перебуває у розшуку.

А Святошинський райсуд Києва 23 травня не закінчив допит свідка щодо подій 18 лютого 2014 року у зв’язку з тим, що Наталія Вознюк, адвокатка екскомандира львівського “Беркуту” Ростислава Пацеляка удруге попросила суд дозволити обвинуваченому пересісти зі скляної камери суду до неї за стіл. Суд відмовив. 

Профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter