Суд відправив виконавчого секретаря “Українського руху пацифістів” Юрія Шеляженка під домашній нічний арешт

Дата: 15 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Соломʼянський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу виконавчому секретарю “Українського руху пацифістів” Юрію Шеляженку – частково. Суд відправив його під нічний домашній арешт із можливістю залишити житло під час повітряної тривоги та надання невідкладної медичної допомоги.

Про це повідомив адвокат Олег Веремієнко в коментарі виданню ZMINA.  

Фото: з фейсбуку

Прокурор вимагав для підозрюваного цілодобовий домашній арешт.

За словами адвоката Веремієнка, вони не задоволені рішенням і подаватимуть апеляцію, бо Шеляженко свою провину заперечує.

Раніше представники Служби безпеки України провели обшуки в помешканні активіста, спираючись на ухвалу суду, де йдеться про начебто поширення ним інформації антиукраїнського характеру.

Слідчі звинувачують Шеляженка в тому, що він у своєму телеграм-каналі “публічно закликає громадськість протистояти мобілізації, відмовлятися від служби в армії та переховуватися вдома, а також через петиції та листи направляє звернення до органів влади України з вимогою скасувати для чоловіків громадян України віком від 18 до 60 років заборону виїзду за кордон”.

Крім того, у клопотанні про обшук зазначено, що Шеляженко оприлюднив публічне звернення до військових РФ із застереженням щодо намірів здавання в полон до ЗСУ чи українських волонтерів у зв’язку з антиросійськими настроями в державі. Водночас, як ідеться в ухвалі, він закликав у разі здавання в полон не співпрацювати з жодними військовими формуваннями, зокрема фізично чи в інформаційній сфері.

Слідчі також звинувачують активіста в поширенні “російських пропагандистських шаблонів про заборону російської мови в Україні в публічному просторі, провокування збройного конфлікту українською стороною через тотальну мілітаризацію, порушення режиму припинення вогню на території ООС, нібито насильницьку зміну влади в Україні у 2014 році за фінансової підтримки Заходу та провокування РФ на вимушений воєнний конфлікт своїм бажанням вступити до НАТО”.

Активіст вимагає припинити перешкоджання його законній правозахисній діяльності, а також діяльності ГО “Український рух пацифістів”. 

Нагадаємо, що понад половину молодих українок, як свідчать соцопитування, хотіли б, щоб військовий призов був як для чоловіків, так і для жінок. 

Цього року Верховний Суд відправив на новий розгляд справу протестанта, який відмовляється воювати через релігійні мотиви. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter