СБУ провела обшуки в квартирі активіста Юрія Шеляженка, його звинувачують в поширенні антиукраїнської інформації

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Представники Служби безпеки України провели обшуки у помешканні активіста, виконавчого секретаря “Українського руху пацифістів”, а також адміністратора телеграм-каналу “Sheliazhenko| Шеляженко”, спираючись на ухвалу суду, де йдеться про начебто поширення ним інформації антиукраїнського характеру.

Про це повідомив Юрій Шеляженко у коментарі виданню ZMINA.

Юрій Шеляженко. Фото: з фейсбуку

Відповідно до ухвали Солом’янського райсуду Києва, слідчі звинувачують Шеляженка у тому, що він у своєму телеграм-каналі “публічно закликає громадськість протистояти мобілізації, відмовлятися від служби в армії та переховуватися вдома, а також через петиції та листи направляє звернення до органів влади України з вимогою скасувати для чоловіків громадян України віком від 18 до 60 років заборону виїзду за кордон”.

“Вказані дії вчинено умисно та можуть призвести до зриву мобілізаційної підготовки і, як наслідок, підриву обороноздатності України в умовах ведення бойових дій”, – йдеться в ухвалі суду.

Крім того, у клопотанні про обшук зазначено, що Шеляженко оприлюднив публічне звернення до військових РФ із застереженням щодо намірів здачі в полон до ЗСУ чи українських волонтерів у зв’язку з антиросійськими настроями в державі. При цьому, як йдеться в ухвалі, він закликав, у випадку здачі в полон не співпрацювати з жодними військовими формуваннями, у тому числі фізично чи в інформаційній сфері.

Слідчі також звинувачують активіста у поширенні “російських пропагандистських шаблонів про заборону російської мови в Україні в публічному просторі, провокування збройного конфлікту українською стороною через тотальну мілітаризацію, порушення режиму припинення вогню на території ООС, нібито насильницьку зміну влади в Україні у 2014 році за фінансової підтримки заходу та провокування РФ на вимушений воєнний конфлікт своїм бажанням вступити до НАТО”.

Так само активіст заявив, що обшуки у нього відбулись через “Мирний порядок денний для України та світу”, затверджений рішенням зборів громадської організації “Український рух пацифістів” та супровідний лист до Офісу президента України, з яким цю заяву було відправлено.

Мене обвинувачують в тому, що цей документ начебто виправдовує російську агресію. Насправді цим документом агресія засуджується”, – сказав Шеляженко.

Крім того, він додав, що, на його погляд, обшуки були неправомірними.

“Невідомі почали ломитися у двері. Коли я спитав, хто це, мені сказали, що СБУ. Відмовилися представитися. Сказали, що мають ухвалу на обшук, але відмовилися зачитати її. Я викликав поліцію на випадок, якщо це не СБУ, а злочинці, а також адвокатів на випадок, якщо це дійсно слідчий, що з якихось причин незаконно не називає себе”, – каже активіст.

Шеляженко попросив співробітників СБУ почекати 45 хвилин, поки приїде його адвокат, однак вони відмовились і почали слідчі дії без присутності адвоката.

“Силою відібрали у мене мобільний телефон, на який я фіксував протиправні дії, коли до мене ломилися у двері й не представлялися. Під час обшуку нічого навіть віддалено схожого на докази виправдання російської агресії чи будь-яких інших моїх злочинних дій знайдено не було. Відтак я заперечив проти вилучення  будь-яких матеріалів, оскільки жодні матеріали та жодна техніка, які було знайдено, не є і не можуть бути доказами вчинення злочинів з мого боку, а також з урахуванням порушень моїх прав під час цих слідчих дій, здобуті незаконним шляхом і не мають доказової сили”, – зазначив Шеляженко.

За словами Шеляженка, слідчий Олександр Новак заявив, що нібито існує висновок експертизи про те, що заява “Мирний порядок денний для України та світу” виправдовує російську агресію.

“Якщо такий висновок дійсно існує, він має бути безграмотним, невідповідним об’єктивній реальності та, можливо, сфабрикованим з мотивів ідейної ненависті до пацифізму, що є непрофесіональним для будь-якого науковця, а тому, скоріш за все, складання такого висновку може мати ознаки підроблення документів, перевищення службових повноважень, дачі завідомо неправдивого висновку експертом”, – каже Шеляженко.

Активіст вимагає припинити перешкоджання його законній правозахисній діяльності, а також діяльності ГО “Український рух пацифістів”. Також нічого у нього не вилучати, оскільки, на його думку, жодних доказів вчинення ним протиправних дій при обшуку знайдено не було. І надати можливість ознайомитися з матеріалами кримінального провадження та особливо з так званим, на його думку, висновком експерта.

Нагадаємо, раніше представники Головного управління Національної поліції в Одеській області провели обшуки в одеського волонтера Юрія Бесараба та вилучили в нього військову амуніцію, телефон та інше майно, яке той придбав за власні кошти. Бесараба звинувачують в продажі гуманітарної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter