Одеський волонтер Юрій Бесараб розповів про обшуки поліції та арешт судом військової амуніції, яку він придбав власним коштом

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Представники Головного управління Національної поліції в Одеській області провели обшуки в одеського волонтера Юрія Бесараба та вилучили в нього військову амуніцію, телефон та інше майно, яке той придбав за власні кошти. Бесараба звинувачують в продажі гуманітарної допомоги.

Про це волонтер написав на своїй сторінці у фейсбуку.

Юрій Бесараб на Херсонщині. Фото з фейсбуку

Обшук провели 29 листопада 2022 року в приміщенні, де Бесараб разом з іншими волонтерами Херсонщини допомагає військовим та цивільним.

За його словами, вилучене правоохоронцями майно суд арештував у справі за статтею 201 частиною 2 Кримінального кодексу України, в якій ідеться про “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”.

Бесараб додав, що його неодноразово викликали на допити як свідка і погрожували, що цей статус може змінитись.

“У зв’язку з цими подіями хочу попередити всіх волонтерів і тих, хто хоче, щоб Україна перемогла, що за вами йде “полювання”, “слідкування”, “прослуховування телефонів”. Силовики можуть підкинути “ляльки” з іменованими грошима, як це сталося зі мною”, – пише волонтер.

Нагадаємо, раніше ZMINA розповідала про показові справи проти волонтерів і те, як правоохоронці підставляють тих, хто допомагає армії. У березні 2022 року уряд ухвалив постанову 174, якою, зокрема, дозволив ввозити товари для військових за декларативним принципом і зарахував їх до гуманітарної допомоги. Водночас того ж місяця народні депутати ухвалили відповідний закон, який доповнив Кримінальний кодекс України статтею 201-2 про “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”. 

Також ZMINA писала про те, чому ця стаття не є ефективною, як правоохоронці переслідують волонтерів за так званий продаж гуманітарної допомоги та коли настає кримінальна відповідальність за продаж гуманітарки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter