Суд відмовив УПЦ МП у проведенні богослужінь у Києво-Печерській лаврі

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

13 червня Господарський суд Києва відмовив УПЦ МП у позові щодо доступу до Києво-Печерської лаври та проведення там богослужінь.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Фото з відкритих джерел

Так, у вівторок відбулося слухання справи за позовом УПЦ МП до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” про усунення перешкод у користуванні представниками УПЦ МП майном, а саме в доступі та здійсненні богослужінь в Успенському соборі та Трапезній церкві у Верхній лаврі.

Як відомо, 1 січня 2023 року сплив термін дії договору від 17 червня 2016 року, укладеного між Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” та Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (чоловічий монастир) УПЦ МП про надання Успенського собору та Трапезної церкви в безоплатне погодинне користування останнім. 

Представники чоловічого монастиря УПЦ МП не прибули на засідання, подавши клопотання про перенесення, які суд відхилив як необґрунтовані.

Дослідивши матеріали справи, суд ухвалив рішення про відмову в задоволенні позовних вимог УПЦ МП.

Наразі рішення Господарського суду міста Києва в справі за позовом УПЦ МП до заповідника “Києво-Печерська лавра” на сайті судових рішень відсутнє. Повний текст оприлюднять 27 червня.

29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки в неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили в лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передання майна лаври державі.

Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 

7 червня комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила роботу та підписала з Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передання державного майна в користування заповідника.

Нагадаємо, що 16 травня в тимчасово окупованому Токмаку російські загарбники викрали священника УПЦ МП Костянтина Максимова, який служив у храмі Успіння Пресвятої Богородиці. Наразі його місце перебування невідоме.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter