У Запорізькій області росіяни викрали священника УПЦ МП Костянтина Максимова

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Священника УПЦ МП Костянтина Максимова, який служив у храмі Успіння Пресвятої Богородиці в окупованому Токмаку, окупанти викрали 16 травня 2023 року. Наразі його місце перебування невідомо.

Про це повідомляє Центр громадянських свобод.

Фото: Центр громадянських свобод

Священник Костянтин Максимов служив у храмі Успіння Пресвятої Богородиці в Токмаку Запорізької області з 2021 року. Невдовзі після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року росіяни окупували Токмак. 

16 травня 2023 року Костянтин виїхав з окупованого Токмака з волонтерською гуманітарною місією через Крим. О 10:27 чоловік телефоном повідомив друзям, що під’їхав до контрольно-пропускного пункту (імовірно, у місті Чонгар). Є інформація, що, ймовірно, священнослужителя зняли з рейсу та затримали російські військові й він перебуває у фільтраційному таборі в Джанкої”, – розповіла мати зниклого священника Світлана Максимова.

За її словами, наразі відсутня будь-яка інформація про місце перебування Костянтина, причину його утримання та стан здоров’я.

Нагадаємо, в окупованому Мелітополі Запорізької області російські військові затримали та доставили до окупаційної комендатури десятки мешканців міста. Наразі будь-яка інформація про них відсутня.

Минулого тижня міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомляв про те, що до міста прибула група співробітників ФСБ, які намагаються виявляти патріотично налаштованих містян. Мер також звертає увагу на те, що останнім часом окупанти почали частіше викрадати людей. За його інформацією, щодня російські загарбники затримують до 10 маріупольців. Тож Федоров порадив містянам чистити телефони та виїжджати.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду, тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter