Суд у Москві заочно заарештував українську активістку Ірину Земляну

Дата: 10 Березня 2024
A+ A- Підписатися
У РФ Басманний районний суд Москви заочно заарештував українську активістку, експертку Інституту масової інформації Ірину Земляну. Суд звинуватив Земляну у тому, що вона 9 травня 2022 року облила буряковим соком посла Росії в Польщі Сергія Андрєєва, хоча сама вона неодноразово заявляла, що не обливала російського посла і не є винною в інциденті, попри те що брала участь в акції до 9 травня 2022 року у Варшаві. 
 
Про заочний арешт активістки повідомляє видання “Медіазона”.
 
Українська активістка Ірина Земляна під час акції у Варшаві. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Земляної

Рішення про заочний арешт Земляної суд ухвалив 4 березня. Проти українки порушили кримінальну справу щодо нападу на людину, яка користується міжнародним захистом, з метою провокації війни. Зазначається, що Земляна перебуває у розшуку з листопада минулого року. До списку “терористів та екстремістів” її додали у лютому поточного року.

Ні в картці розшуку, ні в записі Росфінмоніторингу, ані в суді слідчі слідкому РФ не назвали Земляну по батькові. Причому фотографію у картці розшуку також взяли не з паспортних баз даних чи соцмереж, а з акції у Варшаві – її обличчя облите буряковим соком. Це може свідчити, що слідство оголосило у розшук, а суд заочно заарештував українку, навіть не з’ясувавши, як її насправді звуть і який вона має вигляд.

Раніше ZMINA повідомляла, що українські активістки, протестуючи проти війни в Україні, 9 травня у Варшаві завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Згодом одна з ініціаторок антиросійської акції протесту у Варшаві Ірина Земляна змушена була під охороною виїхати зі столиці Польщі через численні погрози.

За декілька днів після того слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про “напад” на російського посла в Польщі. 

 Сама Ірина Земляна неодноразово заявляла публічно, що не обливала посла буряковим соком, а натомість облила себе перед ним. Це також видно на числених фото та відео інциденту, які доступні в мережі. Про це свідчать також рішення польського суду. 

“Росія пресує мене, тому що я єдина ідентифікована людина, яка там була”, – сказала в коментарі ІМІ Ірина Земляна.

У вересні 2022 року Земляна заявила, що у РФ подали запит до Інтерполу про її розшук.

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура закрила справу про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

В Україні поліція також відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих даних активістки закрили, але суд зобовʼязав відновити розслідування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter