В Росії українську активістку Ірину Земляну внесли до переліку “терористів і екстремістів”

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Активістку, експертку Інституту масової інформації Ірину Земляну федеральна служба Росії з фінансового моніторингу внесла до списку “терористів та екстремістів”.

Про це вона повідомила Інституту масової інформації (ІМІ).

Ірина Земляна. Джерело: фейсбук-сторінка активістки

Інформація про це з’явилася 7 лютого в російському телеграм-каналі, який публікує оновлення відповідного переліку, уточнила Ірина.

“Звичайно, будь-які дії Росії мають уже не викликати здивування, але для мене це було сюрпризом. Адже кримінальна справа щодо мене була відкрита ще в травні 2022 року, і тоді ж вони звернулися до Інтерполу про мій розшук. От минуло майже два роки, хтось там подумав, що я ще й “терористка та екстремістка”, – сказала вона.

Земляна уточнила, що з травня 2022 року не бере участі в жодних публічних акціях і не веде публічної діяльності. Тож, можливо, росіяни стежать за її непублічною діяльністю, припустила вона.

Нагадаємо, українські активістки, протестуючи проти війни в Україні, 9 травня у Варшаві завадили послу РФ у Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Згодом одна з ініціаторок антиросійської акції протесту у Варшаві Ірина Земляна змушена була під охороною виїхати зі столиці Польщі через численні погрози.

За декілька днів після того слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про “напад” на російського посла в Польші. 

У вересні 2022 року Земляна заявила, що в РФ подали запит до Інтерполу про її розшук.

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура закрила справу про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

В Україні поліція також відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих даних активістки закрили, але суд зобовʼязав відновити розслідування.

Щодо Інтерполу, там досі не визначилися, оголошувати чи ні Ірину Земляну в міжнародний розшук за поданням Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter