Суд виправдав Стерненка у справі про розбій, але залишив у силі вирок щодо вогнепальної зброї

Дата: 31 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Одеси виправдав колишніх членів одеського осередку “Правого сектора” Сергія Стерненка та Руслана Демчука в справі про розбійний напад у 2015 році на депутата Комінтернівської райради Одещини Сергія Щербича, але залишив у силі вирок за ст. 146 Кримінального кодексу України – незаконне позбавлення волі або викрадення людини (обвинувачених звільнили від покарання через строк давності).

Про це стало відомо під час онлайн-трансляції засідання суду 31 травня 2021 року.

Джерело: фесбук-сторінка Сергія Стерненка

Щодо ч. 1 ст. 263 “Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”, за якою обвинувачували Стерненка, вирок суду першої інстанції залишили в силі. Його визнано винним, покарання – три роки позбавлення волі  із заміною на один рік умовно.

У коментарі ZMINA одеський активіст повідомив, що оскаржуватиме цей вирок у Верховному суді.

Під час засідання в апеляційному суді було озвучено позицію захисту Стерненка, який наполягав на тому, що у сторони обвинувачення недостатньо зібраних доказів. Адвокати заперечували, що Щербича було пограбовано на 300 грн, оскільки у того був телефон “Нокіа” вартістю понад 3 тис. грн, який не забрали.

Показання Щербича адвокати назвали неправдивими.

Також в апеляційній скарзі Стерненка було зазначено, що той не розуміє спеціальних юридичних термінів російською мовою.

Нагадаємо, що у квітні суд звільнив з-під варти та відправив під домашній арешт Стерненка та Демчука. Обох чоловіків Приморський районний суд до цього визнав винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича.

Як стверджувало обвинувачення, колишні члени “Правого сектора” хотіли заволодіти банківською карткою і телефоном Щербича, який на той час був головою районного осередку партії “Родіна”. Також, за словами потерпілого, від нього хотіли домогтися відмови від депутатства.

Стерненко справу про нібито розбійний напад називав “справою про 300 гривень”, а самого Щербича – “проросійським тітушкою”.

Стерненко і Демчук свою провину заперечували.

Суд першої інстанції визнав обох винними за всіма статтями та присудив по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна.

16 квітня Апеляційний суд Одеси почав розгляд апеляційної скарги на вирок з боку захисту Стерненка та Демчука.

Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликало серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.

Про упередженість говорили й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий Щербич цілих п’ять років не з’являвся на засідання й тільки в листопаді 2020 року нарешті прийшов, щоб дати свідчення. Відбулося це на тлі можливого розвалу іншої судової справи – щодо звинувачення Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які напали з ножем на активіста у 2018 році.

Напередодні оголошення рішення колегією Апеляційного суду Одеси в Києві, біля Офісу Президента, а також в кількох інших містах України відбулася акція “Покажіть нам справедливість” на підтримку Стерненка та Демчука. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter