Суд відправив до в’язниці львівських патрульних за смерть затриманого під час рейду юнака

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Галицький районний суд Львова засудив до 8 років ув’язнення шістьох патрульних поліцейських, яких визнали винними у перевищенні службових повноважень, що призвело до смерті юнака на ім’я Володимир Клим. 

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на рішення суду. 

9 лютого 2018 року опівночі патрульні прийшли з рейдом до салону гральних автоматів на вулиці Куліша, 4. У повідомленні поліції йшлось, що в той вечір при поверхневій перевірці у 22-річного хлопця виявили пакет з невідомою речовиною.

Він проковтнув його та намагався втекти, а тому поліцейські затримали юнака, вмовляючи виплюнути пакет. Згодом хлопець знепритомнів. Як показала експертиза, пакет з двома грамами канабісу перекрив йому дихальні шляхи. 

Згідно з рішенням суду, поліцейські підрозділу тактико-оперативного реагування (ТОР) Назарій Андрушків, Станіслав Гетьман, Олександр Демчина, Степан Дороша, Дмитро Леськів та Олег Устіяновський неправомірно застосували фізичну силу до хлопця. Вони вдягли на нього пластикові наручники-стяжки, що позбавило його можливості надати собі допомогу самостійно та сприяло удушенню.

Загиблий 22-річний Володимир Клим. Фото: puer.org.ua

Один з патрульних, як свідчить запис з камери спостереження, намагався зробити потерпілому масаж серця, однак руки йому розв’язали, коли приїхала швидка. 

Окрім позбавлення волі, усіх обвинувачених також позбавили звання лейтенанта поліції та заборонили займати посади у державних органах упродовж 3 років. Суд також ухвалив стягнути з держбюджету моральну шкоду понад 4 мільйони гривень на користь найближчих родичів загиблого, а  поліцейські з власних коштів мають компенсувати 48 тисяч гривень за проведення криміналістичної експертизи.

Засуджених не відсторонили від роботи, а тому вони досі перебувають на службі. Всі вони подаватимуть апеляцію.

Нагадаємо, що минулого року за скоєння злочинів з лав поліції звільнили 142 людини, однак керівництво Нацполіції закликає не вішати ярликів на весь багатотисячний колектив через непорядність окремих осіб.

Більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. За неповний рік тих, хто не довіряє поліцейським, лише побільшало

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter