Суд Намібії декриміналізував одностатеві стосунки між чоловіками

Дата: 23 Червня 2024
A+ A- Підписатися

21 червня у Намібії Високий суд визнав неконституційними два закони колоніальної епохи, які криміналізували одностатеві стосунки між чоловіками. Це знакова подія для ЛГБТ+ спільноти в південноафриканській країні.

Про це повідомляє Reuters.

За даними правозахисників, обвинувальні вироки за цими звинуваченнями виносили відносно рідко, але ці закони увічнили дискримінацію ЛГБТ-спільноти та змусили її представників жити в страху.

Закон, який оголошує так звану содомію правопорушенням, оголошується неконституційним і недійсним, – визначив суд.  

Позов ініціював намібійський активіст Фрідель Даусаб за підтримки британської неурядової організації Human Dignity Trust. Чоловік сказав журналістам Reuters, що він просто щасливий після рішення суду.

“Це великий день для Намібії!.. Любити більше не буде злочином”, – сказав він. 

Джон Накута, професор права Університету Намібії, заявив, що в уряді країни можуть оскаржити ухвалу суду впродовж 21 дня.

Як повідомляють в ILGA, міжнародній організації, яка підтримує права ЛГБТК, одностатеві стосунки за згодою заборонені більш ніж у половині з 54 африканських країн.

Намібія успадкувала закони, які криміналізували одностатеві стосунки між чоловіками, після здобуття незалежності від Південно-Африканської Республіки в 1990 році. Хоча одностатеві стосунки між чоловіками були криміналізовані ще за часів колоніального правління.

Відтоді ПАР декриміналізувала одностатеві стосунки та стала єдиною країною в Африці, яка дозволила ЛГБТ-парам одружуватися, укладати цивільні союзи та всиновлювати дітей.

Нагадаємо, у лютому поточного року парламент Гани ухвалив законопроєкт, який передбачає покарання до трьох років увʼязнення для будь-кого, кого визнали винним в ідентифікації себе як частини спільноти ЛГБТК+.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter