Суд ліквідував Білоруську асоціацію журналістів

Дата: 27 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів.

Про це 27 серпня повідомили на сайті БАЖ.

Фото Вадима Заміровського з фейсбук-сторінки Бориса Горецького

Згідно з рішенням суду, всі аргументи представника БАЖ про те, що позов не має бути задоволений, не слід вважати важливими, а представник відповідача “неправильно розуміє закон”.

“Щойно білоруська влада формально ліквідувала Білоруську асоціацію журналістів. Ліквідувала формально і виключно для себе. Всім іншим і в Білорусі, і у світі зрозуміло, що БАЖ – це не просто запис у реєстрі юридичних осіб. Це майже півтори тисячі журналістів, редакторів, видавців, фотографів, операторів і багатьох людей, об’єднаних усвідомленням своєї місії – розширювати простір свободи слова в Білорусі”, – написав заступник голови асоціації Борис Горецький на своїй сторінці у фейсбуку.

Водночас він заявив, що БАЖ залишиться членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, і нагадав, що наразі в Білорусі за ґратами утримують 27 представників медіа.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в липні 2021 року влада самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка озвучила намір ліквідувати Білоруську асоціацію журналістів (БАЖ).  З відповідною позовною заявою до Верховного суду Білорусі звернулося міністерство юстиції.

Причиною таких дій зазначено “невжиття заходів щодо усунення порушень з боку БАЖ та повторне (після оголошеного письмового попередження) порушення законодавства”.

Відомо, що в червні 2021 року Мін’юст Білорусі розпочав перевірку діяльності БАЖ, вимагаючи надати протягом двох днів “тисячі документів”. В асоціації назвали такі вимоги необґрунтованими та направили скаргу міністру юстиції з вимогою надати “адекватні терміни подачі документів”.

Вже 14 липня силовики обшукали офіс асоціації, виламавши вхідні двері. Наступного дня Мін’юст Білорусі виніс попередження БАЖ через нібито несвоєчасне надання документів; офіс опечатали.

20 липня влада Білорусі заморозила всі операції з банківським рахунком БАЖ.

Білоруська асоціація журналістів заснована у 1995 році. Вона об’єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців. Член Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Допомагає білоруським журналістам у захисті професійних прав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter