Влада Лукашенка хоче ліквідувати Білоруську асоціацію журналістів

Дата: 22 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Білорусі звернулося до Верховного Суду з позовною заявою про ліквідацію Білоруської асоціації журналістів (БАЖ).

Про це повідомляє пресслужба білоруського мін’юсту у власному телеграм-каналі.

Джерело: newizv.ru

“Через невжиття заходів щодо усунення порушень з боку БАЖ та повторне (після винесеного письмового попередження) порушення законодавства Міністерство юстиції подало до Верховного Суду позовну заяву про ліквідацію цього громадського об’єднання”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві уточнили, що робили БАЖ письмове попередження “за порушення законодавства про громадські об’єднання” та наголошували на необхідності їхнього усунення, проте в установлений термін організація не вжила відповідних заходів.

“Згідно з частиною третьою статті 27 закону Республіки Білорусь “Про громадські об’єднання”, громадське об’єднання зобов’язане письмово повідомити до реєструвального органу про усунення порушень, що стали підставою для винесення письмового попередження, і надати підтверджувальні документи не пізніше ніж у триденний термін після закінчення терміну усунення порушень, встановленого в письмовому попередженні”, – зазначили у відомстві.

Зважаючи на це, мін’юст Білорусі ініціював ліквідацію БАЖ.

Нагадаємо, що 20 липня влада Білорусі заморозила всі операції з банківським рахунком БАЖ.

Перевірку діяльності асоціації мін’юст Білорусі розпочав у червні 2021 року. Від БАЖ вимагали надати “тисячі документів” протягом двох днів. 

В організації назвали такі вимоги влади необґрунтованими й скерували скаргу міністру юстиції з проханням надати “адекватні терміни подання документів”.

14 липня білоруські силовики прийшли до офісу БАЖ з обшуками, виламавши вхідні двері. Наступного дня мін’юст оголосив асоціації попередження через “несвоєчасне надання документів”, офіс організації опечатали.

Білоруську асоціацію журналістів засновано в 1995 році. Вона об’єднує понад 1,3 тис. медійників – журналістів, редакторів, фотографів, видавців. Член Міжнародної та Європейської федерацій журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter