Суд Ірану залишив у силі смертний вирок одному з протестувальників і звільнив від покарання іншого

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

В Ірані Верховний суд задовольнив апеляцію на вирок про смертну кару одному протестувальнику, але залишив в силі найвищу міру покарання іншому учаснику загальнонаціональних протестів.

Про це повідомляє Reuters.

За даними інформагентства, спочатку Верховний суд Ірану заявив про задоволення апеляції обох засуджених протестувальників, але згодом відділ зв’язків з громадськістю суду повідомив, що прийнято апеляцію лише Самана Саїді Ясіна, а прохання про зміну покарання від Мохаммада Кобадлу відхилене.

Мохаммада Кобадлу звинувачують в убивстві поліцейського та пораненні ще п’ятьох правоохоронців під час протестів. Саману Саїді Ясіну, курдові, який пише реп про нерівність, гноблення та безробіття, інкримінують у спробу вбивства правоохоронців і виконання революційних пісень.

У грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда.

За даними Міжнародної правозахисної організації Amnesty International, влада Ірану вимагає смертної кари щонайменше для 26 осіб, намагаючись залякати учасників антиурядових протестів, які тривають в Ірані з середини вересня.

Станом на 23 грудня в Ірані під час протестів вбито 506 протестувальників, у тому числі 69 неповнолітніх, та понад 18,5 тисячі осіб заарештовано. Під час виступів також загинули близько 70 правоохоронців.

Нагадаємо, що заворушення в країні почалися через смерть 22-річної курдської жінки Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter