Суд дав три роки за ґратами двом беркутівцям у справі про розгін Майдану 30 листопада

Дата: 04 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

2 листопада 2023 року суддя Шевченківського райсуду Києва Марина Антонюк винесла вирок двом київським беркутівцям – Дмитру Дерев’янкіну та Вадиму Шепелю у справі про розгін протестувальників на Майдані Незалежності 30 листопада 2013 року. Їх позбавили волі на три роки з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах також строком на три роки.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група. 

Суддя визнала беркутівців винними у всіх обвинуваченнях, але, через сплив строків давності, звільнила від покарання за двома із трьох статей.

У ніч на 30 листопада 2013 року бійці нині розформованого спецпідрозділу “Беркут” при ГУ МВС Києва розігнали акцію протесту на Майдані в Києві. Від дій силовиків, за офіційними даними, постраждало 128 людей.

За даними слідства, Шепель та Дерев‘янкін незаконно затримали та склали неправдивий рапорт на активіста Революції Гідності Андрія Яремова під час протестів 30 листопада 2013 року. У рапорті вказали, що Яремов порушував громадський спокій, хуліганив та “злісно не виконував накази працівників міліції”.

Сам Яремов розповідав в суді, що беркутівці побили його після того, як він із компанією друзів-студентів взялися за руки та почали співати гімн України. Це відбулося в момент активної фази розгону активістів в ніч проти 30 листопада.

Після побиття Андрія з друзями повезли до Шевченківського райвідділку та допитували три години. Їм закидали хуліганські дії та масові заворушення. Втім, до суду та обрання запобіжних заходів справа не дійшла.

Обвинувальний акт у справі скерували до Шевченківського райсуду Києва 8 листопада 2018 року.

Вадима Шепеля та Дмитра Дерев‘янкіна обвинувачували у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалось діями, які ображають особисту гідність потерпілого. А також у незаконному перешкоджанню мирним зібранням та службовому підробленні (фальсифікування рапорту).

Суд визнав Дерев’янкіна та Шепеля винуватими та призначив покарання за перевищення службових повноважень, вчиненого групою осіб, що супроводжувалося діями, які ображають гідність потерпілого (ч.1.ст.28 ч.2 ст.365 КК України).

Також суд визнав винуватими, але звільнив від покарання через сплив строків давності за:

  • незаконне перешкоджання мирним зібранням, вчиненого групою осіб, (ч.1 ст.28 ст.340 КК України) — 2 роки позбавлення волі;
  • службове підроблення (ч.1 ст.366 КК України) — 1 рік обмеження волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на три роки.

Крім того, суд не змінив обвинуваченим запобіжний захід, тому до набрання вироком законної сили, Дерев’янкін та Шепель залишаються на волі.

Вирок набирає законної сили після розгляду скарг апеляційною інстанцією чи після закінчення строків оскарження, якщо жодна сторона не подасть апеляцію.

Раніше Шевченківський суд Києва 12 жовтня відклав розгляд справи щодо двох ексміліціонерів, яких звинувачують у побитті та затриманні активістів Майдану в листопаді 2013 року.

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter