Двоє фігурантів справ про побиття майданівців досі працюють у лавах поліції – Watchers

Дата: 13 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися
 

Шевченківський суд Києва 12 жовтня відклав розгляд справи щодо двох ексміліціонерів, яких звинувачують у побитті та затриманні активістів Майдану в листопаді 2013 року.

Про це журналістці Watchers повідомив секретар судді Марини Антонюк.

За його словами, адвокат одного з обвинувачених Володимир Смєхнов захворів. Отже, наступне засідання запланували на 9 листопада.

Обвинувачені в побитті майданівців Дмитро Дерев’янкін та Вадим Шепель у 2013-му були співробітниками підрозділу міліції особливого призначення “Беркут”, підпорядкованого тоді ГУ МВС України в Києві.

Наразі в обох обвинувачених немає запобіжних заходів. Строки їхньої дії спливли. Дерев’янкіна та Шепеля звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося діями, які ображають гідність потерпілого. Також їм інкримінують незаконне перешкоджання проведенню мирних зібрань.

Дмитро Дерев’янкін зараз є чинним поліцейським у місті Києві. Відповідна інформація міститься в його електронній декларації, розміщеній на сайті НАЗК.

Вадим Шепель теж досі працює поліцейським. Згідно з електронною декларацією, він служить у полку поліції особливого призначення №1 Головного управління Національної поліції в місті Києві. Підрозділ де-факто є перейменованим полком київського “Беркуту”.

У виданні зауважують, що обвинувальний акт у справі скерували до Шевченківського райсуду Києва ще 8 листопада 2018 року.

У 2018 році суддя Антонюк взяла самовідвід, оскільки під час подій Революції гідності вона розглядала адміністративну справу щодо одного з активістів. Справа будувалася на рапорті міліціонерів про дрібне хуліганство та порушення громадського порядку, яке нібито вчиняв активіст. Утім, суддя Віталій Циктіч не задовольнив заяви про самовідвід.

Згодом судді Антонюк заявив відвід прокурор Олег Гаркуша через те, що чоловік судді працював у райвідділку, куди доставляли затриманих майданівців. Гаркуша зауважив, що чоловік Антонюк і досі працює в правоохоронних органах, тож припустив імовірність впливу на неї. Втім, суд відвід відхилив.

Станом на 2020 рік суд уже заслухав текст обвинувального акта і перейшов до стадії допиту свідків. У цьому провадженні фігурує лише один потерпілий – Андрій Яремов.

Нагадаємо, у ніч на 30 листопада 2013 року бійці нині розформованого спецпідрозділу “Беркут” при ГУ МВС Києва розігнали акцію протесту на Майдані в Києві. Від дій силовиків, за офіційними даними, постраждали 128 людей.

За даними слідства, Шепель та Дерев‘янкін незаконно затримали та склали неправдивий рапорт на учасника Революції гідності Андрія Яремова під час протестів 30 листопада 2013 року. В рапорті вказали, що Яремов порушував громадський порядок, хуліганив та “злісно не виконував накази працівників міліції”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter