Суд Австралії визнав виставку для жінок Ladies Lounge дискримінаційною і зобов’язав дозволити чоловікам вхід

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Австралійський суд у Тасманії постановив, що Музей старого й нового мистецтва (MONA) порушував закон про боротьбу з дискримінацією, коли забороняв чоловікам відвідувати виставку Ladies Lounge. Тепер музей повинен відкрити доступ до виставки чоловікам. На виконання рішення є 28 днів.

Про це пише The Guardian.

Фото: Supplied

Виставка американської художниці Кірші Каечеле відкрилася в музеї 2020 року. Відвідувачки можуть переглянути роботи відомих митців, серед яких Пабло Пікассо й Сідні Нолан, а також скуштувати шампанське, із яким їх зустрічають дворецькі.

Інтерактивна виставка має на меті створити безпечний простір саме для жінок. Каечеле наголошувала, що своєю роботою прагнула показати історичну несправедливість, оскільки до 1965 року жінкам в Австралії було заборонено відвідувати паби.

Проте у квітні 2023 року чоловік, на ім’я Джейсон Лау, поскаржився комісару з протидії дискримінації, що його не пустили на виставку. Він заявив, що заборона чоловікам оглядати експозицію порушує закон про боротьбу з дискримінацією й тому вирішив подати на музей до суду.

У музеї погодилися, що виставка є дискримінаційною. Проте там стверджують, що Лау нічого не втратив, а навіть сприйняв твір мистецтва саме так, як і було задумано.

“Частиною досвіду є відмова в чомусь бажаному”, – пояснила адвокатка музею Кетрін Скотт.

Крім того, Скотт наголосила, що закон Тасманії дозволяє дискримінацію, якщо вона спрямована на забезпечення рівних можливостей для групи людей, які перебувають у несприятливому становищі або мають особливі потреби за певною ознакою.

Тим часом віцепрезидент Тасманійського цивільного й адміністративного трибуналу Річард Грюбер заявив, що виставка Ladies Lounge становить пряму дискримінацію. Грюбер каже, що незрозуміло, як заборона чоловікам відвідувати виставку Ladies Lounge сприяє можливості художниці демонструвати свої роботи.

Працівники музею розчаровані таким рішенням. Вони вирішили, що якщо їх зобов’яжуть допускати на виставку чоловіків, то вони закриють її. Утім, музей поки обмірковуватиме подальші рішення. Водночас Каечеле збирається оскаржити рішення у Верховному суді Тасманії.

Нагадаємо, що митець Джон Бонафеде, який брав участь у виставці Марини Абрамович у 2010 році як оголений перформер, розповів, що зазнав сексуальних домагань з боку відвідувачів музею, а установа не змогла запобігти неправомірній поведінці. У Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (MoMA) відповіли на позов, заявивши, що не виявляли “гендерної неприязні” й мали процедури, за якими учасники перформансу могли повідомляти про проблеми.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter