Стремоусов отримав довічне за держзраду: чому справу не закрили у зв’язку з його смертю?

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Малиновський районний суд Одеси ухвалив обвинувальний вирок за статтями “держзрада” та “колабораціонізм” щодо херсонського блогера-колаборанта Кирила Стремоусова. 

Про це повідомили в суді. 

Кирило Стремоусов. Фото: Getty Images

Судова колегія на чолі із суддею Сергієм Черевком засудила Стремоусова до дев’яти років за колабораціонізм, до 13 років із конфіскацією майна за держзраду і до довічного за держзраду в умовах збройного конфлікту. Окрім цього, Стремоусов має ще й сплатити 13 тисяч гривень судових витрат. 

Стремоусов, який був відомий ще до окупації Херсонщини, підтримував захоплення регіону росіянами, стверджував, що багато років “потерпав від нацистів”, а також погрожував розправою проукраїнським журналістам та активістам. 

У квітні 2022-го він став заступником “очільника” окупаційної “адміністрації” Херсонської області, екснардепа, колаборанта та зрадника України Володимира Сальдо. Засуджений, ймовірно, помер у ДТП торік, утім незалежно підтвердити це неможливо. 

Юристка та радниця Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова, коментуючи вирок Стремоусову, зазначає, що суд мав би закрити кримінальне провадження у зв’язку зі смертю обвинуваченого, втім для цього треба мати документи на підтвердження. 

Ба більше, перед закриттям провадження прокурор складає клопотання та має повідомити письмово одному з близьких родичів або члену сім’ї та/або захиснику обвинуваченого про таку можливість, а суд скеровує їм копію клопотання прокурора.

“Оскільки судове провадження не було відкритим, нам достеменно не відомо, чи взагалі заявлялося прокуратурою таке клопотання і чи розпочинав таку процедуру суд. Однак маємо розуміти, що сам факт проголошення в російських ЗМІ інформації про смерть Стремоусова не може бути підставою для визнання його померлим і, як наслідок, застосування до нього вищевказаної процедури закриття провадження у зв’язку зі смертю”, – говорить Охотнікова.

Правниця припускає, що для того, щоб забезпечити дотримання права на справедливий суд та запобігати можливому порушенню вимог статті 6 Європейської конвенції, судді вирішили піти шляхом “дотримання всіх процедурних гарантій” і ухвалили вирок на підставі наявної інформації, зокрема про відсутність доказів смерті Стремоусова. 

Нагадаємо, що влітку в Одесі затримали блогера – поплічника Стремоусова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter