В Одесі затримали проросійського блогера — поплічника Кирила Стремоусова

Дата: 20 Липня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі затримали блогера з Миколаївщини, який виправдовував збройну агресію Росії та закликав до захоплення державної влади в Україні: тривалий час він працював на колаборанта Кирила Стремоусова і фактично був його правою рукою.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

До повномасштабного вторгнення вони разом організовували проплачені масові акції, спрямовані на розхитування внутрішньо-політичної ситуації в регіоні на користь країни-агресора, йдеться в повідомленні.

На період окупації частини Миколаївщини та Херсона Стремоусов увійшов до складу місцевої окупаційної адміністрації. Його поплічник залишився на підконтрольній Україні території.

Для поширення деструктивного контенту останній використовував власні сторінки і канали в ютубі, фейсбуку та інстаграмі, а також у забороненій соцмережі “Вконтакте”. На цих інтернет-ресурсах він заперечував існування Української державності та українського народу, дискредитував українських військових і закликав ухилятися від мобілізації.

Надалі його сюжети й публікації транслювали пропагандистські медіа в Росії, поширюючи їх під виглядом “позиції” пересічних українців.

Для конспірації зловмисник постійно змінював номери телефонів та використовував нікнейм “мужчина”.

Під час обшуків за місцями його проживання в Одесі та Южноукраїнську на Миколаївщині правоохоронці виявили ноутбук і п’ять мобільних телефонів із доказами підривної діяльності. Також вони вилучили “посадову інструкцію інформагентства” Стремоусова, де раніше працював фігурант.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • стаття 109 — Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • стаття 436-1 — Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів;
  • стаття 436-2 — Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Суд обрав затриманому запобіжний захід у виді тримання під вартою. Розслідування триває. У разі доведення провини зловмиснику загрожує до 10 років ув’язнення.

За даними активіста Сергія Стерненка, йдеться про проросійського блогера Олександра Надьожу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кіберфахівці нейтралізували канал поширення російської пропаганди, який діяв у Київській області та викрили послідовницю Стремоусова, яка намагалась організувати розгалужену мережу поширення в інтернеті кремлівських наративів щодо війни в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter