Стан полоненого бойовиками Ігоря Назаренка критичний

Дата: 21 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я Ігоря Назаренка, якого з 2017 року тримають у полоні бойовики, критичний.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова

Ігор Назаренко. Фото: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Ігор Назаренко – лікар-хірург з Донецька, якого бойовики викрали прямо з робочого місця. Чоловіка звинуватили в тероризмі, три роки щодо нього йшло так зване слідство, а в підсумку “суд” дав йому 11 років колонії. Бойовики фізично та психологічно катували Назаренка, а з грудня 2019-го тримають його в Макіївській виправній колонії №32.

Ще до ув’язнення лікар мав серйозні проблеми зі здоров’ям та переніс захворювання легень, що потребує регулярної профілактичної терапії, яку не можуть надати в колонії. 

“За даними рідних, Ігор суттєво схуднув та серйозно хворіє, вірогідно на COVID-19. Медична допомога не надається. Хоча сам він допомагає як лікар своїм співкамерникам. Перебування в сумнозвісній Макіївській випраній колонії №32 в умовах відсутності опалення та антисанітарії може спровокувати рецидив”, – каже Денісова. 

Омбудсман закликає представників Міжнародного Червоного Хреста відвідати Назаренка, хоч одночасно наголошує, що бойовики не пускають сторонніх до політичних в’язнів. 

Макіївська виправна колонія №32, де утримують Назаренка. Фото: з відкритих джерел

“Всі вищеназвані дії стосовно Ігоря є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права”, – констатує Денісова.

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі тримають у полоні майже 300 людей. Цивільних регулярно затримують, а потім звинувачують у шпигунстві та ув’язнюють. 

Назаренко не єдиний в’язень, який терміново потребує лікування. На проведення складної операції, наприклад, чекає 43-річна лікарка з Макіївки Наталія Стаценко, яку бойовики полонили ще у 2019-му.  Також на операцію чекає Валерій Матюшенко. За даними Омбудсмана, без медичного втручання чоловік може померти. 

Через те що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter