США занепокоєні спробами Росії використати Туреччину для обходу санкцій

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо в розмові із заступником міністра фінансів Туреччини Юнусом Елітасом висловив стурбованість тим, що російські юридичні та фізичні особи намагаються використати Туреччину для обходу санкцій.

Про це повідомляє пресслужба мінфіну США.

Воллі Адеємо

За повідомленням, це стосується санкцій, які запровадили США та ще 30 країн.

Співрозмовники обговорили поточні зусилля щодо запровадження та виконання широких багатосторонніх санкцій, застосованих проти Росії через її вторгнення в Україну.

Як повідомляє Reuters з посиланням на дані Refinitiv Eikon, 2022 року Туреччина подвоїла імпорт російської нафти, оскільки Москва й Анкара налаштовані на ширшу співпрацю в бізнесі та особливо в торгівлі енергоносіями на тлі західних санкцій проти РФ.

Британське агентство вказує, що торгівля між Туреччиною та РФ процвітає з весни, бо турецькі компанії, яким не заборонено співпрацювати з російськими колегами, заповнюють порожнечу, утворену бізнесом з ЄС, який залишив Росію після її вторгнення в Україну.

Так, Туреччина збільшила імпорт нафти з Росії, включаючи сорти Urals і Siberian Light, до понад 200 000 барелів на день цього року порівняно з лише 98 000 барелів на день за той самий період 2021 року, свідчать дані Refinitiv.

Крім того, Туреччина не ввела санкцій проти Росії через її дії в Україні, заявивши, що вона залишається залежною від російських енергоносіїв.

Президент Росії Володимир Путін і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрілися на початку серпня і домовилися про активізацію ділової співпраці.

Також повідомляється, що турецький НПЗ Tupras закуповує близько 111 тис барелів на добу проти 45 тис торік.

За даними джерел Bloomberg, Росія неодноразово використовувала торговельні судна для перевезення зброї та військової техніки Чорним морем в обхід санкцій.

Серед іншого, Росія займається “легалізацією” контрафакту. Як повідомляє Інтерфакс із посиланням на слова віцепрем’єра – міністра промисловості та торгівлі РФ Дениса Мантурова, країна-агресор нелегально завезла вже товарів 6,5 млрд доларів. До кінця року підсанкційна країна ставить за мету ввезти товарів вартістю 12 млрд дол.

Уряд РФ затвердив у березні легалізацію “паралельного імпорту”, що дозволяє постачальникам імпортної продукції здійснювати її реалізацію без дозволу власника товарного знака, тобто фактично легалізував контрафакт. Такою була реакція російського уряду на накладені на країну санкції та самосанкції великих міжнародних компаній, які відмовилися працювати з агресором та постачати їй свої товари.

До переліку товарів, які дозволили ввозити контрафактом, увійшла техніка Apple, Samsung, Sony, Intel, автівки Tesla, Toyota, Jaguar, Mitsubishi, Rolls-Royce, Bugatti та низка інших товарів і брендів.

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України.

Із 24 лютого до 7 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 12 867 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні: 5 401 загиблий і 7 466 поранених. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки російського вторгнення у м. Тростянець Сумської області, липень 2022 рік

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За даними президента України Володимира Зеленського, з початку повномасштабного вторгнення Росія незаконно депортувала 2 млн громадян України до різних регіонів своєї території.
 
Після обстрілів, зокрема, Сергіївки на ОдещиніКременчука на ПолтавщиніЧасового Яру, неодноразових застосувань касетних боєприпасів у житлових районах Харкова, бомб, що розлітаються на сотні уламків, спричиняючи смерть та каліцтва цивільних, влада України закликає визнати Росію державою-терористкою та виключити з Радбезу ООН.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter