США ввели санкції проти посадовців МВС Грузії через порушення прав людини

Дата: 16 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

16 вересня Сполучені Штати Америки запровадили санкції проти посадовців міністерства внутрішніх справ Грузії та проросійської організації “Альт-Інфо”. Їм висунули звинувачення в підриві демократії та порушенні прав людини в країні.

Про це повідомляє міністерство фінансів США.

Фото: Irakli Gedenidze / Reuters

Санкції застосували до директора департаменту з особливих доручень МВС Грузії Звіада Харазішвілі та його заступника Мілері Лагазаурі, а також до лідерів “Альт-Інфо” Зураба Махарадзе і Костянтина Моргошії.

Зокрема, обмеження проти Харазішвілі та Лагазаурі запровадили через “жорстокі репресії проти мирних протестувальників, активістів, журналістів і політичних опонентів”. Міністерство фінансів США заявило, що вони керували нападами на учасників протестів, які виступали проти закону про “іноагентів”.

Раніше ZMINA писала, що 15 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, так званий закон про “іноагентів”, у третьому, остаточному читанні, через це протести незгодних поновилися з новою силою.

Документ є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі кілька разів закликала керівну партію “Грузинська мрія” відкликати закон про “іноагентів”. Водночас вона також запропонувала альтернативу – відкласти дату набрання чинності законом до 1 листопада.

Громадські організації України звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”. 

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності Закон “Про прозорість іноземного впливу”. 

Нагадаємо, що 29 серпня, Конституційний суд Грузії розпочав перше засідання, присвячене розгляду позовів щодо суперечливого закону про “іноземних агентів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter