США оголосили санкції на Північний потік-2

Дата: 23 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Білий дім анонсував санкції проти виконавців газопроводу “Північний потіку-2, який з’єднують Німеччину з Росією через Балтійське море.  

Про це йдеться на сторінці Білого дому

“Сьогодні я розпорядився моїй адміністрації накласти санкції на компанію Nord Stream 2 AG  її службовців. Ці кроки є ще однією частиною нашого першого траншу санкцій у відповідь на дії Росії в Україні. Як я заявляв, ми без вагань робитимемо подальші кроки, якщо Росія продовжить ескалацію”, – йдеться у заяві президента США Джо Байден.

Президент США додав, що своїми діями президент РФ Володимир Путін надав світові “величезний стимул перейти від російського газу до інших видів енергії”

Ці нові санкції, за його словами, є частиною санкційного пакету, які США накладають через агресію Російської Федерації в Україні. 

Нагадаємо, Північний потік-2 протяжністю у 1 200-км та вартістю у 10 млрд євро завершили у вересні 2021 року. 

21 лютого, після восьми років агресії проти України, президент Росії Володимир Путін визнав окуповані нею території на Сході України “незалежними”. У своєму зверненні до народу російський президент оскаржував право України на існування. Він також заявив, що визнає кордони незаконних формувань, як це окреслено в їхніх “конституціях”, що охоплює території, які нині контролює український уряд.
 
Оглядачі вважають, що такий крок Путіна дозволить йому відкрито ввести війська в Україну та припинити мирні перемовини з Києвом. Його укази передбачають також введення російських військ на територію окремих районів Донецької та Луганської областей України (ОРДЛО). 
 
Крім того, Росія планує збудувати свої військові бази в ОРДЛО. Верхня палата російського парламенту підтримала рішення президента. 
 
Президент США Джо Байден 22 лютого розкритикував крок свого російського колеги, назвавши це “кричущим порушенням міжнародного права”, та ввів санкції.
 
Напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про призупинення сертифікації газопроводу у відповідь подальші агресивні дії Володимира Путіна проти України. 

Як відомо, Німеччина після окупації Кримського півострова почала розвивати проєкт “Північний потік – 2”На переконання голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, це не може бути відповіддю на російську агресію в Україні. Вона нагадала, що  після Другої світової війни світ будувався так, що саме права людини стали фундаментом розбудови системи безпеки, а не економіка. Нормальна економіка неможлива, коли порушуються права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter