Санкції проти банків та друзів Путіна: як світ реагує на ескалацію конфлікту на Донбасі (оновлюється)

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У відповідь на ескалацію Росією конфлікту на Донбасі Велика Британія ввела санкції щодо російських олігархів, близьких до Володимира Путіна, та низки російських банків, а в США обіцяють заборонити громадянам торгівлю та інвестиції в райони, підконтрольні бойовикам так званих “ЛНР” та “ДНР”. 

Своєю чергою в ЄС заявили про підготування першого пакета санкцій у відповідь на дії Росії, а Німеччина заморозила процес сертифікації газопроводу “Північний потік – 2”, роботу над яким вела попри критику.

ZMINA стежить за тим, як світ реагує на події в Україні, та оновлюватиме цей текст.

Фото: AFP

Про введення санкцій повідомили також влади Японії та Австралії. Японський уряд пообіцяв призупинити видачу віз “посадовцям” з ОРДЛО, заморозить їхні активи, заборонить експорт та імпорт з окупованих регіонів Донбасу, а також заборонить розміщення та операції з новим суверенним боргом російського уряду.

Австралійський уряд пообіцяв ввести заборону на поїздки щодо восьми членів Ради безпеки Російської Федерації. Щодо них також введуть адресні фінансові санкції. Під обмеження потраплять й низка російських банків, а також транспортний, енергетичний, телекомунікаційний та нафтовий комплекси. 

Канадський уряд також оголосив про нові санкції щодо Росії. Вони стосуватимуться членів російського парламенту, які підтримали визнання “незалежності” ОРДЛО, а також операцій з суверенним боргом російського уряду та низкою російських банків. Окрім цього канадцям заборонять будь-які фінансові операції із бойовиками на Донбасі. 

Зранку 22 лютого Кабінет міністрів Великобританії провів екстрене засідання, після якого прем’єр-міністр країни Борис Джонсон сказав, що “всі докази” свідчать про те, що Путін “схилявся до повномасштабного вторгнення в Україну”. Він також заявив, що Росія порушила український суверенітет, “розірвала” міжнародне право, та додав, що розгортання російських військ в ОРДЛО Британія прирівнюватиме “до нового вторгнення в Україну”.

Санкції, які запровадила влада, передбачають заморожування активів та заборону фізичним особам на в’їзд до Великобританії. У списку п’ять банків, а саме банк “Росія”, Промсвязьбанк, Індустріальний ощадний банк, Генбанк, Чорноморський банк реконструкції та розвитку. Обмеження стосуються й олігархів Геннадія Тимченка, Бориса Ротенберга та Ігоря Ротенберга, яких вважають друзями Путіна. 

“Будь-які активи, якими вони володіють у Великій Британії, будуть заморожені. Фізичним особам буде заборонено в’їзд, і ми заборонимо всім британським громадянам та юридичним особам мати будь-які справи з ними. Це перший транш того, що ми підготували, решту санкцій ми притримаємо на випадок подальшої ескалації”,заявив Джонсон. 

У відповідь на дії Росії президент США Джо Байден пообіцяв підписати указ, який би заборонив громадянам країни торгівлю чи інвестиції в райони, підконтрольні проросійським бойовикам на Донбасі.

“Цей указ дозволить запровадити санкції проти будь-якої особи, що має намір діяти в цих регіонах України. Ми також незабаром анонсуємо додаткові заходи, пов’язані із сьогоднішнім грубим порушенням Росією своїх міжнародних зобов’язань”, – розповіла речниця Білого дому Джен Псакі

Влада США уточнює, що ці заходи є окремими від суворих економічних санкцій, які вони готують у координації із союзниками та партнерами на випадок, якщо Росія продовжуватиме вторгнення в Україну. 

Ми продовжуємо тісно консультуватись із союзниками та партнерами, зокрема з Україною, щодо подальших кроків та поточної ескалації Росії вздовж кордону з Україною”,сказала Псакі. 

У Європейському Союзі дії Росії та плани офіційно ввести російські війська на територію ОРДЛО назвали незаконними та неприйнятними. 

“Це порушує міжнародне право, територіальну цілісність і суверенітет України, власні міжнародні зобов’язання Росії та ще більше посилює кризу”, – констатували там. 

22 лютого має відбутися зустріч міністрів закордонних справ ЄС під головуванням верховного представника, після якої офіційно представлять перший пакет санкцій, що має передбачати: 

  • санкції проти тих, хто був причетний до рішення про визнання ОРДЛО “незалежними”;
  • санкції проти банків, що фінансують російські війська та інші операції на цих територіях;
  • обмеження доступу російської влади та уряду до капіталу та фінансових ринків і послуг ЄС;
  • обмеження фінансування ескалаційної та агресивної політики;
  • вплив на торгівлю ОРДЛО з ЄС, щоб гарантувати, що “відповідальні особи чітко відчули економічні наслідки своїх незаконних та агресивних дій”.

“ЄС підготувався і готовий вжити додаткових заходів на пізнішому етапі, якщо це буде потрібно у світлі подальших подій. Союз залишається в повній солідарності з Україною та об’єднаний у підтримці її суверенітету та територіальної цілісності. Ми стоїмо поруч і підтримуватимемо Україну та її народ”, – зазначили в Європейській раді. 

Під санкції можуть потрапити 350 депутатів Держдуми, які голосували за визнання “ДНР” та “ЛНР”. 

Також Німеччина повідомила, що тимчасово зупинила сертифікацію “Північного потоку – 2” – газопроводу, що проходить дном Балтійського моря від російської Усть-Луги до німецького Грайфсвальда. Роботи з укладання труб завершили у вересні 2021-го та вели попри обурення України й правозахисників. Останні нагадували, що після Другої світової війни світ будувався з розумінням, що нормальна економіка неможлива, коли порушуються права людини. 

У жовтні минулого року Міністерство економіки та кліматичних змін Німеччини не побачило в роботі газопроводу ймовірного впливу на безпеку постачань до Європи. Нині влада країни обіцяє переглянути свою оцінку. 

“Без сертифікації “Північний потік – 2″ не може бути запущений”, – запевнив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Народна депутатка та радниця українського прем’єр-міністра Світлана Заліщук, коментуючи рішення уряду Німеччини, наголосила, що останній дослухався до пропозицій України.

“Чи може сертифікація продовжитись і за яких обставин? Може, якщо і коли уряд Німеччини ухвалить політичне рішення змінити свою оцінку щодо безпеки постачань. Але в такому разі Путін повинен довести всьому світові, що він зупинить агресію проти України. І поріг цього доведення сьогодні дуже високий”, – вважає вона.  

Після оголошення Путіним “незалежності” окупованих регіонів Донбасу Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання, на якому представники, зокрема, США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Ірландії та ОАЕ виступили з осудом дій Росії. 

“Росія довела нас до межі”,сказала постійна представниця Великої Британії Барбара Вудворд

Також серед тих, хто виступив з осудом, були Кенія, Габон і Гана, які ще декілька тижнів тому утрималися під час голосування, пов’язаного з Україною.

“Кенія, як і будь-яка інша країна Африки, народилася з уламків імперій. Межі наших країн креслили не ми, а люди в столицях метрополій – Лондоні, Парижі та Лісабоні, яких не хвилювала доля давніх народів, що вони розтинали на частини. Сьогодні з іншого боку кордону будь-якої країни Африки живуть люди, з якими ми маємо міцні історичні, культурні та мовні зв’язки. Якби в момент оголошення незалежності ми вирішили домагатися таких кордонів для наших держав, які б зображали їхню етнічну, расову чи релігійну однаковість, ми б досі, через багато десятиліть, вели криваві війни. Замість того щоб стати націями, які нескінченно вдивляються у своє минуле, вдаючись до шкідливої ностальгії, ми вирішили йти вперед, до величі, якої ніколи раніше не знали наші численні народи та нації. Ми вирішили дотримуватися правил Організації африканської єдності та статуту ООН. Але не тому, що нас влаштовують наші кордони, а тому, що ми хотіли чогось більшого, чого можна досягти лише у світі”,сказав постійний представник Кенії Мартін Кімані, звертаючись до представника Росії Василя Небезнза, який головував на засіданні. 

Мартін Кімані. Фото: Lev Radin / Pacific Press / Shutterstock

Постійний представник України в Радбезі ООН Сергій Кислиця звернувся до країн, що підписали в 1994 році Будапештський меморандум, із закликом невідкладно зібратися для консультацій, наполіг на повноцінній роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, щоб запобігти провокаціям, та висловив сподівання на проведення саміту в норманському форматі.

Дипломат зазначив, що рішення Росії “узаконює” присутність військових на території, фактично окупованої з 2014 року, а також додав, що укази про визнання “незалежності” ОРДЛО “слово в слово” повторюють укази щодо визнання “незалежності” територій Грузії 2008-го:

“Жодної творчості. Копіювальний апарат добре працює. Хто з членів ООН стане наступним? Це відкрите питання”

Нині Росія вже заявила, що вийшла з Мінських перемовин, а Україна зі свого боку заявила, що шукатиме новий формат, щоб обговорювати розв’язання питання Донбасу.

Тим часом депутати російської Держдуми офіційно схвалили визнання “незалежності” ОРДЛО та ратифікацію так званого договору про дружбу. Він серед іншого передбачає, що Росія вживатиме заходів для підтримки фінансової та банківської систем регіонів. Офіційно договір уклали на 10 років, однак після цього терміну його автоматично подовжать у дії на п’ятирічні періоди.

Володимир Путін вже розпорядився, щоб збройні сили Росії “здійснили функції з підтримки миру” на окупованих частинах Донбасу.

“Незалежності” ОРДЛО поки не визнала навіть Білорусь, однак у МЗС республіки повідомили, що “з повагою і розумінням” сприймають дії Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter