Німеччина зупиняє сертифікацію Північного потоку – 2

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про зупинення сертифікації проєкту “Північний потік – 2” після визнання Росією підконтрольних незаконним збройним формуванням територій України “незалежними”. 

Про це повідомляє німецьке видання Handelsblatt.

Канцлер країни засудив рішення Володимира Путіна, назвавши його серйозним порушенням міжнародного права з боку Російської Федерації.

“Сьогоднішній стан справ цілковито інший”, – сказав він під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Ірландії в Берліні й додав, що Путін порушив не лише Мінські домовленості, а й статут ООН, який передбачає гарантії територіальної цілісності та суверенітету державам.

На запитання щодо залежності країни від російського газу голова уряду сказав, що Німеччина має намір диверсифікувати імпорт газу спільно з іншими європейськими країнами, а також продовжує працювати над розвитком відновлюваних джерел енергії”.

Радниця голови правління Нафтогазу Світлана Заліщук привітала цей крок Берліна. Вона пояснила, що відповідно до німецького законодавства, в межах сертифікації Міністерство економіки та кліматичних змін мало зробити оцінку Північного потоку-2, чи впливає газопровід на “безпеку постачань” енергоносіїв до Європи. В жовтні 2021 рокі міністерство за уряду Ангели Меркель не побачило у ньому шкоди. 

Утім, новий німецький уряд ухвалив політичне рішення щодо оцінки впливу проєкту, як пропонував Нафтогаз.
 
Радниця вважає, що німецька влада може продовжити сертифікацію Північного потоку-2, але у такому разі Володимир Путін має довести “всьому світові, що він зупинить агресію проти України”.
 
Нагадаємо, що напередодні Путін визнав “незалежність” захоплених бойовиками територій Луганської та Донецької областей. У присутності ватажків псевдореспублік Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника він підписав укази про визнання ОРДЛО і закликав Держдуму та Раду федерації негайно визнати самопроголошені республіки.

Він також уклав з ватажками бойовиків договір про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу.

Як відомо, Німеччина після окупації Кримського півострова почала розвивати проєкт “Північний потік – 2”На переконання голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, це не може бути відповіддю на російську агресію в Україні. Вона нагадала, що  після Другої світової війни світ будувався так, що саме права людини стали фундаментом розбудови системи безпеки, а не економіка. Нормальна економіка неможлива, коли порушуються права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter