Члени Радбезу ООН засудили визнання “незалежності” ОРДЛО Росією

Дата: 22 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Члени Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй засудили рішення Росії визнати незалежність захоплених бойовиками так званих “ЛНР” та “ДНР” територій Луганської та Донецької областей. 

Про це повідомляє The Guadian.

Серед них представники США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Ірландії, ОАЕ. Вони виступили на надзвичайному засіданні, яке Росія, що головує в Радбезі ООН, намагалася зробити закритим. 

Напередодні Володимир Путін розпорядився, щоб збройні сили Росії “здійснили функції з підтримки миру” на окупованих частинах Донбасу. Постійна представниця США Лінда Томас-Грінфілд, реагуючи на це, сказала, що не вірить заявам очільника РФ.

“Він називає їх миротворцями. Це нонсенс. Ми знаємо, хто вони насправді”, – сказала вона.

“Росія довела нас до межі. Ми закликаємо Росію відступити”, – відреагувала на визнання “незалежності” ОРДЛО постійна представниця Великої Британії Барбара Вудворд

Постійний представник України Сергій Кислиця порівняв укази Путіна про визнання “незалежності” ОРДЛО з указом щодо території Грузії у 2008 році.

“Жодної творчості. Копіювальний апарат добре працює. Хто з членів ООН стане наступним? Це відкрите питання”,сказав він. 

Журналісти The Guadian зазначили, що проти дій Москви виступили й Кенія, Габон і Гана, які ще декілька тижнів тому утрималися під час голосування, пов’язаного з Україною.

“Кенія і майже кожна африканська країна народилися внаслідок розпаду імперії. Наші кордони не були нашими власними розкресленнями. Якби ми вирішили переслідувати держави на основі етнічної, расової чи релігійної однорідності, то багато десятиліть по тому все одно вели б криваві війни. Ми відкидали іредентизм та експансіонізм на будь-якій основі, включно з расовими, етнічними, релігійними чи культурними чинниками. Сьогодні ми знову відкидаємо це”, – заявив постійний представник Кенії Мартін Кімані.

Індія, Об’єднані Арабські Емірати та Бразилія уникали згадки про Росію на сесії ради, закликаючи до перемовин, а постійний представник Китаю Чжан Юнь зробив дуже коротку заяву.

Нагадаємо, що напередодні Путін визнав “незалежність” захоплених бойовиками територій Луганської та Донецької областей. У присутності ватажків псевдореспублік Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника він підписав укази про визнання ОРДЛО і закликав Держдуму та Раду федерації негайно визнати самопроголошені республіки.

Він також уклав з ватажками бойовиків договір про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter