США, Канада та низка країн ЄС підтримали створення платформи для документування злочинів влади Білорусі

Дата: 24 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Канада, США та 17 країн Європейського Союзу підтримали створення міжнародної платформи для документування порушень прав людини в Білорусі.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ Естонії.

Акція білоруських художників, які тримають у руках фото жертв силовиків. Фото: Uladzimir Hramovich

International Accountability Platform for Belarus має документувати свідчення серйозних порушень прав людини, що сталися в Білорусі від минулого року. Створили платформу за рекомендацією правозахисників. До її роботи долучаться правозахисники з Данії та Британії, а також білоруський правозахисний центр “Вясна” та Міжнародний комітет з розслідування тортур у Мінську. 

“Білоруська влада не дослухалася до вимог міжнародної спільноти припинити насильство в країні та почати діалог зі своїм народом. Серйозні порушення прав людини тривають”, – наголошує міністерка закордонних справ Естонії Єва-Марія Ліймець.

Естонія виділить на роботу платформи 30 тисяч євро. Країни, що підтримують її створення, наголосили, що робота з документування порушень не замінює можливого майбутнього розслідування під егідою ООН, яке б допомогло притягнути винних за порушення прав людини в Білорусі до відповідальності. 

Нагадаємо, що із серпня минулого року в Білорусі не припиняється тиск на людей, які протестують проти влади самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Політв’язнями в країні вважають майже три сотні осіб, серед яких активісти, правозахисники, лікарі та журналісти, яких влада переслідує за висвітлення порушень прав людини. 

Покарання в Білорусі можна отримати, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, за катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. За даними правозахисників, загалом від репресій із серпня минулого року постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. 

Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Раніше комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапилися у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими. Окремо правозахисники розповіли й про те, як силовики поводились із затриманими жінками, багато з яких розповідали про погрози зґвалтування, приниження та побиття прямо в автозаках.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter