Справи Майдану: судитимуть чотирьох колишніх поліцейських за розгін протестувальників у Черкасах

Дата: 19 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Чотирьох колишніх працівників міліції Черкаської області судитимуть за віддання незаконних наказів про силовий розгін протестувальників 20 лютого 2014 року, який призвів до поранення 13 протестувальників та пошкодження транспортних засобів.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань та пише Офіс генерального прокурора. 

Фото з мережі

За даними правоохоронців, йдеться про начальника відділу Управління громадської безпеки, командира батальйону патрульної служби, командира спеціального батальйону судової міліції “Грифон” та заступника командира роти міліції особливого призначення “Беркут”, підпорядкованого УМВС України в Черкаській області.  

Обвинуваченим інкримінують перевищення влади та службових повноважень працівником правоохоронного органу, вчинене за попередньою змовою групою осіб, а також незаконне перешкоджання організації та проведенню зборів і мітингів (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365, ч. 2 ст. 28, ст. 340 КК України). 

Відповідно до даних слідчих, встановлено, що 20 лютого 2014 року експравоохоронці надали незаконні вказівки підлеглим співробітникам підрозділів міліції ППС, “Грифон” та “Беркут” щодо силового розгону учасників акцій протесту в Черкасах. Перебуваючи на місці події, вони безпосередньо керували такими діями. 

“У свою чергу співробітники цих підрозділів, виконуючи незаконні вказівки обвинувачених, застосували протиправне насильство до мітингувальників. Внаслідок цього 13 з них заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Також пошкоджено транспортні засоби потерпілих”, – йдеться в повідомленні. 

Раніше Державне бюро розслідувань повідомило, що завершило досудове розслідування щодо ексначальника УМВС України в Черкаській області, який причетний до розгону протестувальників під час Революції гідності у 2014 році. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Також працівники Державного бюро розслідувань повідомили 239 підозр щодо 211 осіб і передали 117 обвинувальних актів до суду за чотири роки розслідування так званих справ Майдану. 

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter