Справи Майдану: провадження щодо ексначальника міліції Черкас передано до суду

Дата: 08 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань повідомило, що завершило досудове розслідування щодо ексначальника УМВС України в Черкаській області, який причетний до розгону протестувальників під час Революції гідності у 2014 році. Обвинувальний акт скеровано до суду.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

ДБР не вказує прізвища підозрюваного, але, за даними ЗМІ, йдеться про Володимира Ліпандіна. 

За даними відомства, встановлено, що колишній правоохоронець перевищивши владу, надавав незаконні вказівки підлеглим співробітникам підрозділів міліції ППС, “Грифон” та “Беркут”.

“Виконуючи ці вказівки, правоохоронці застосовували насильство до активістів акції протесту 20 лютого 2014 року в місті Черкаси”, – йдеться в повідомленні. 

Внаслідок їхніх незаконних дій постраждало 13 громадян, їм заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Також було пошкоджено чотири їхні автомобілі.

За цим епізодом колишній очільник міліції обвинувачується у незаконному перешкоджанні організації, проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, а також у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. 2 ст. 28 ст. 340, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 365 КК України).

За наявною інформацією ДБР, обвинувачений наразі обіймає псевдопосаду у так званому “правоохоронному органі”, створеному на окупованій території Херсонської області. Відповідно через те, що він переховується від слідства, досудове розслідування здійснювалося слідчими ДБР за спеціальною процедурою “in absentia”.

Нагадаємо, колишнього заступника керівника спецпідрозділу “Беркут” АРК Крим Сергія Марченка визнано винним у державній зраді, перевищенні влади та службових повноважень, а також незаконному перешкоджанні проведенню зборів і мітингів та засуджено до 15 років з позбавленням права обіймати посади в державних і правоохоронних органах строком на 3 роки. Також засудженого позбавлено спеціального звання – підполковник міліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter