Справи Майдану: через три роки суд почав розглядати справу харківського ексберкутівця Садовніченка

Дата: 29 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва розпочав судовий розгляд по суті справи колишнього беркутівця Ігоря Садовніченка.

Про це повідомляє Watchers.

Ігор Садовніченко. Фото: Watchers

Справа стосується розгону протестувальників 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій.

Садовніченка, який з 2015 року переховується від слідства, обвинувачують у перевищенні влади або службових повноважень, які супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування (ч. 2 ст. 365 КК України) на виконання злочинного наказу або розпорядження (ч. 4 ст. 41 ККУ).

Потерпілим у справі є Владислав Загоровка. Після побиття він здобув інвалідність.

Слідство встановило, що 1 грудня разом з іншим невстановленим працівником “Беркуту” Садовніченко наніс близько 6 ударів гумовим кийком ПР-73 та ногою в різні частини тіла та по голові потерпілому, у якого в цей час були скріплені за спиною кайданками руки.

Відео з побиттям затриманих у дворі Адміністрації президента вдалось зняти Володимиру Тищенку. За його словами, коли силовики пішли у наступ, він якраз допомагав пораненому і таким чином опинився в тилу “беркутівців”, коли ті пробігли повз нього. Тищенко зробив вигляд, що він міліціонер у цивільному, і відзняв побиття майданівців.

“Накинув на себе капюшон і стояв біля стінки та тримав телефон біля вуха — створював вигляд, що щось комусь доповідаю російською, а іншим телефоном, який ледь виглядав з кишені, знімав ці катування”, — розповів він.

На слуханні встигли допитати як свідка ексберкутівця Андрія Єфімінаі Його засудили за перевищення службових повноважень, а саме за побиття Сергія Дідича, сотника івано-франківської сотні «Свободи». Суд встановив, що беркутівець Єфімін завдав нищівного удару по голові кийком активісту Дідичу, який намагався утекти в цей момент з-під коліс вантажівки. У результаті Дідич потрапив під авто і загинув. Суд призначив Єфіміну умовний строк.. Він впізнав свого колишнього колегу на відео, однак, як зазначають журналісти, відповіді свідка з цього приводу були до певної міри ухильними та не дуже чіткими. Вони припускають, що причиною такої поведінки було небажання чи острах свідчити проти співслужбовця, порушуючи таким чином негласну міліцейську солідарність.

Владислав Загоровко

Також судді допитали потерпілого. Той розповів, що під час подій Майдану працював у фірмі “Енглер”, звідки його звільнили, дізнавшись про активну участь у протестних рухах. 1 грудня Загоровка затримали у невеликому дворику на Банковій:

“Вони (беркутівці. – Ред.) мене попід руки завели у двір Адміністрації президента, поклали обличчям на землю. Потім, десь через півгодини, підійшли троє з їхнього числа і почали обшукувати. А потім, певно, розізлившись, що нічого не знайшли, почали мене бити. Після ударів по голові я вже навіть не дуже пам’ятаю, що було далі. У мене внаслідок побиттів були поламані ребра, забите око та голова. Усі їхні удари були прицільні: по голові та по корпусу”.

Обвинувальний акт у справі до Печерського райсуду ще у листопаді 2018 року. З того часу тривали спроби провести підготовче засідання у справі. Для того, щоб почати розгляд по суті та спробувати засудити ексберкутівця заочно, прокуратура мала отримати дозвіл на проведення спеціального судового провадження. Суд  2 листопада 2020 року.

Наступне засідання відбудеться 4 листопада цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter