Справу про викрадення та вбивство журналіста Василя Сергієнка передали до суду

Дата: 26 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань скерувало до суду обвинувальний акт щодо виконавців викрадення та вбивства активіста, учасника “Самооборони Євромайдану Черкаської області”, журналіста Василя Сергієнка.

Про це повідомляється на сайті ДБР.

Меморіальна дошка на фасаді будівлі школи № 2 в Корсунь-Шевченківському, де навчався Василь Сергієнко. Джерело: ukrgeroes.com.ua/Ігор Сердюк

У повідомленні уточнюється, що обвинувачення у викраденні, катуванні та вбивстві журналіста висунули двом громадянам під час заочного досудового розслідування. Обох оголосили в міжнародний розшук за вчинення злочину в складі злочинного угруповання. Їм загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, що Сергієнка викрали з двору власного будинку 4 квітня 2014 року, наступного дня його тіло знайшли у лісі зі слідами тортур. Колеги активіста називають замовником злочину ексрегіонала, народного депутата від “Відродження”.

Суд у справі почався 2016-го, за чотири роки змінилося 12 колегій суддів. З лютого 2019 року справу передано до Городищенського районного суду на чолі з Людмилою Синицею.

Організацію злочину інкримінують Вадиму Мельнику, підозру у викраденні оголосили Валентину Завражину, Роману Недибалюку, Віктору Горбенку. Керівником останніх, за даними слідства, є Андрій Іносов. Виконавцями вбивства слідство вважає Валерія Федорова та Володимира Воронкова.

У травні 2017 року поліція затримала, а суд заарештував у Києві підозрюваного в організації вбивства журналіста Сергієнка. У квітня в Київській області затримали ще одного підозрюваного у справі.

На початку січня 2020-го ймовірний організатор убивства журналіста Мельник вийшов з-під варти під домашній арешт.

У жовтні 2020 року стало відомо, що США не видадуть Україні Іносова.

Офіс генпрокурора скерував до суду 24 січня 2020 року обвинувальний акт щодо особи за фактом проникнення в помешкання Сергієнка. Звідти, за версією правоохоронців, його викрали та згодом убили.

У квітні 2021-го ДБР висунуло підозру ще одному фігуранту справи – йому інкримінують участь у злочинній організації, незаконне позбавлення волі та вбивство Сергієнка з особливою жорстокістю з корисливих мотивів, вчинене на замовлення за попередньою змовою групою осіб.

Як повідомляла ZMINA, за 30 років незалежності України під час виконання професійних обов’язків загинули більше ніж 70 журналістів, значна частина з них була вбита.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter