Справа Шеремета: захист Антоненка опублікував два томи спростувань доказів силовиків

Дата: 18 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокати підозрюваного у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка опублікували матеріали, відкриті стороні обвинувачення, які, за їх словами, спростовують версію правоохоронців про причетність чоловіка до злочину. 

Матеріали опублікували на сайті юридичної фірми “Сенс Україна”.

Два томи спростувань, а також посилання на завантаження резервних копій соціальних профілів Антоненка, листування з професором Бірчем і органом досудового розслідування, як наголосили захисники, це ще не усі докази, що спростовують версію правоохоронців. Перший том присвячений антології звинувачення, а також опису наклепів на підозрюваних, порушенням прав людини в ході розслідування. Другий том містить деякі дослідження фактичних даних, отриманих захисниками в ході досудового розслідування. 

Адвокати додали, що з резервних копій профілів Антоненка видалили лише приватне листування, окрім листування з Юлією Кузьменко та іншими особами, які надали згоду на таку публікацію. При цьому сторона захисту досі не отримала оригіналів висновків професора Бірча, а також документи про його залучення (постановка задачі, листування, оплату, тощо). 

Ще на початку року захисники підозрюваних у справ Шеремета розповіли, що експертиза ходи авторства Бірча, яка нібито підтверджує причетність фігурантів справи до злочину, проведена з порушенням закону і містить маніпуляції. Так, Бірч не тільки отримав матеріали справи з порушеннями законодавства, але й не мав права проводити дослідження, оскільки в нього немає на це кваліфікації. За словами адвокатів, основною діяльністю експерта, який, нібито, не володіє українською мовою, однак підписував висновок, є тренерство з карате.  

Нагадаємо, що на початку серпня суд залишив Антоненка під вартою. Незадовго до цього ті ж судді  відпустили із СІЗО під домашній арешт іншу підозрювану Юлію Кузьменко, яка провела у ізоляторі майже 8 місяців. 

Відомо, що усі затримані правоохоронцями у рамках справи Шеремета заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

У січні 2020 слідчі просили Офіс генпрокурора продовжити терміни досудового розслідування вбивства Шеремета до червня 2020 року. Тодішній генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що мають бути зібрані додаткові докази, оскільки наявного обсягу доказів не досить.

У травні під час пресконференції за результатами року президентства Володимир Зеленський назвав розслідування вбивства журналіста Шеремета складною справою, за яку відповідає міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Однак сам очільник МВС так не вважає

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter