Справа Шеремета: колишній білоруський силовик готовий свідчити Офісу генерального прокурора (доповнено)

Дата: 05 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар, який розповсюдив записи розмов своїх колишніх колег, де обговорюють ймовірні варіанти вбивства Павла Шеремета, готовий приїхати до України та свідчити в справі про вбивство журналіста. 

Про це повідомляє Суспільне. 

Ігор Макар. Фото: Суспільне

Записи, які стали доступні громадськості напередодні, Макар передав українським правоохоронцям ще в грудні минулого року. 

“Офіційного допиту не було, але сьогодні зі мною зв’язувались українські спецслужби. Я розмовляв і дав свою згоду на співпрацю. Я буду готовий дати свідчення в Генеральній прокуратурі України. Коли буде така необхідність чи будуть якісь факти, я, звісно, сповіщатиму, а коли українська сторона буде готова, щоб я прилетів і дав свідчення, – я готовий”, – розповів викривач. 

За його словами, записи розмов, ймовірно, глави КДБ у 2008–2012 роках Вадима Зайцева потрапили до нього у 2012 році від анонімного ексспівробітника КДБ, який наразі переховується в ЄС. Спочатку матеріали привернули увагу колишнього спецпризначенця через те, що в них фігурувало ім’я його друга Олега Алкаєва – колишнього начальника Мінського СІЗО та голови так званої розстрільної групи, яка займалася смертними вироками.

Алкаєв утік з Білорусі у 2001 році та почав критикувати режим Олександра Лукашенка, а тому, щоб урятувати йому життя, Макар передав плівки спочатку американським спецслужбам. Окрім Алкаєва на плівках також обговорюють убивство інших людей, зокрема експолковника Володимира Бороданя і начальника відділу МВС Білорусі з боротьби з корупцією В’ячеслава Дудкіна. За словами Макара, всі вони досі живі. 

“Якби намагався опублікувати це раніше, у 2012 році, політична ситуація була зовсім інша. Я 100% пожертвував би своїм життям, і цей запис сьогодні ми б не почули. Ми б не відкрили очі на всі ці злочини, які планувалися, які були вчинені, зокрема вбивство Павла Шеремета. Якби у 2016 році, коли Павла Шеремета підірвали, я опублікував ці дані, я думаю, що я, можливо, допоміг би розібратися в злочині, але сьогодні я не допоміг би своєму білоруському народові впоратися з цим диктаторським режимом, який зараз існує в країні”, – пояснює Макар. 

Згодом на сайті Нацполіції з’явилося повідомлення, в якому правоохоронці зауважили, що аудіозапис розмови, ймовірно, очільника білоруського КДБ вже передали на фоноскопічну експертизу та готові допитати Макара. Працівники поліції та Офісу генпрокурора сформували групу і готові найближчим часом виїхати до країни, де він перебуває. Також вони додали, що підготували колишньому спецпризначенцю запрошення до України та пообіцяли надати статус свідка і забезпечити охороною. 

Нагадаємо, один із керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 

У вбивстві журналіста українські правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Однак усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Так, захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter