Справа МН-17: судді та адвокати оглянули уламки збитого “боїнга”

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Окружний суд Гааги провів виїзне засідання в справі про катастрофу МН-17, під час якого судді й адвокати відвідали військову авіабазу “Гіллз-Рієн”, де зберігаються уламки збитого над Донбасом літака.

Про це повідомляє AP.

Реконструкція літака та його уламків розташована на південному заході Нідерландів, приблизно за 99 кілометрів від Гааги. В ангарі на авіабазі зібрали, зокрема, кабіну пілота з уламків, знайдених раніше на місці катастрофи. Загалом учасники засідання провели обстеження зовнішньої обшивки літака, верхньої частини кабіни пілотів, лівого крила, шасі, вертикальних і горизонтальних стабілізаторів, задніх дверей з частиною обшивки, кільця лівого двигуна, носової частини, а також передньої і верхньої частин фюзеляжу.

Адвокатка Арлетт Шейнс, яка представляє сім’ї жертв, під час засідання заявила, що візит допоможе родичам, які “все ще шукають правду і справедливість після всіх цих років”.

“Як би боляче не було бачити літак, добре, що ви тут, що суд на власні очі бачить матеріальну шкоду, завдану літаку. Будь-хто, хто це бачить, може уявити, що нематеріальні страждання, спричинені цим, величезні”, – заявила вона.
 
Фото: gulfnews.network

Засідання транслювали онлайн. Окрім цього, за допомогою спеціальною платформи учасники підіймалися над літаком і мали можливість оглянути напрямок пошкоджень від вибуху.

Нагадаємо, що офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі збиття “боїнга” над Донбасом у 2014 році чотирьом людям:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Нідерландський уряд також подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH-17. У такий спосіб влада країни підтримала родичів загиблих унаслідок катастрофи, які наполягають, що керівництво РФ є відповідальним за смерть їхніх близьких. Внаслідок падіння літака у 2014 році над Донбасом загинули 298 людей. 

Минулого року суд відмовив у розслідуванні альтернативних сценаріїв катастрофи.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter