Спецперепустками на транспорт у Києві користуються майже півмільйона осіб, але вистачає не всім

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Департамент транспортної інфраструктури КМДА видав уже 437 тисяч спеціальних перепусток для користування громадським транспортом. Загалом же надрукували 500 тисяч перепусток. 

Про це повідомили у КМДА.

Фото: Київська міська рада

З 5 квітня влада у Києві запровадила суворіші обмеження: повністю закрились школи та дитсадки, а весь громадський транспорт, зокрема метро, працює за спецперепустками, наявність яких перевіряють поліцейські. 

Однак у перший день посиленого карантину медіа повідомляли, що спецперепусток вистачило не всім. Так, журналістка Громадського побачила на станції метро «Видубичі» людей, які представилися медиками та показали спецперепустки на громадський транспорт у своїх телефонах, однак їх не пропускали. 

«Я була на Львівщині у відряджені. Коли я мала її взяти? Вчора увечері я от повернулася … У мене є стара перепустка, у мене є посвідчення, паспорт. Я лікар-епідеміолог, працюю у залізничній лікарні, де зараз лікують “ковідних” хворих», — розповідала одна з таких людей.

Правоохоронці у свою чергу відповідали, що місто повинно було забезпечити медпрацівників спецперепустками, а тим, у кого з пересуванням на транспорті виникають проблеми, запропонували “якось домовлятися”.

“Це повідомлення (про введення обмежень – Ред.) не з’явилося сьогодні зранку. Треба було знати й орієнтуватися, або по-іншому це організовувати. Це ж не ми (правоохоронці — Ред.) будемо враховувати. Якби було інше розпорядження, ми б і діяли інакше», – цитували правоохоронців журналісти. 

На ситуацію з недостатньою кількістю спецперепусток, зокрема для медиків, звернули увагу й у Офісі президента. Там її назвали неприпустимою та закликали терміново вирішити. 

Фото: Радіо Свобода

Наразі, за словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, через великий попит влада вирішила надрукувати ще 100 тисяч перепусток. 

“На сьогодні мають видати ще 63 тисячі перепусток. Для того щоб усі, кому потрібні спецперепустки, могли їх отримати, працівники відповідальних структурних підрозділів КМДА та районних держадміністрацій працювали в обидва вихідні. Усі, хто не отримав перепустки, доотримають їх у понеділок чи вівторок», – сказав він.

Нагадаємо, як показують соціологічні дослідження, половина громадян вважала обґрунтованими більшість карантинних заборон, що вводили навесні 2020-го. Найбільше українці підтримували вимогу 14-денної ізоляції для тих, хто приїжджає з-за кордону чи з непідконтрольних уряду територій (72%), а найменше – заборону руху громадського транспорту в населених пунктах (підтримали тільки 8,9%).

До червня минулого року правоохоронці встигли виписати українцям штрафів на 5 млн грн. Однак судді, які вирішували, чи карати порушників, зазвичай ухвалювали рішення на їхню користь, а тому тільки в 10,8% випадків люди отримували штрафи за неносіння масок.
 
Фотографія обкладинки: КМДА
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter